Sycące ziemniaki na lunch i deser w pracy
Ziemniaki to znakomity składnik posiłku w połowie dnia. W porze obiadowej doskonale sprawdzą się ziemniaki zarówno gotowane, jak i pieczone, ponieważ są doskonałym źródłem skrobi – to forma węglowodanów, która jest trawiona powoli, co przekłada się na dłuższe uczucie sytości.
Badania pokazują, że kartofle mają bardzo wysoki indeks sytości w porównaniu z innymi produktami węglowodanowymi. Z tego względu potrawy na ich bazie zaspokajają głód na długo i mogą skutecznie chronić nas przed podjadaniem między posiłkami. Dzięki nim nabieramy sił na kolejne wyzwania w drugiej połowie dnia. Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” proponuje przepisy na posiłki z kartoflami, które bez trudu zapakujesz do pracy na wynos.
Sałatka z pieczonych ziemniaków, fasolki szparagowej i sosu musztardowego
Składniki (4 porcje):
• 500 g małych ziemniaków
• 300 g zielonej fasolki szparagowej
• 1 czerwona cebula
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 1 pęczek koperku
• pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sos:
• 1 łyżka musztardy ziarnistej
• 1 łyżka musztardy miodowej
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Wyszoruj ziemniaki w skórce. Zagotuj w garnku wodę. Dodaj 1 łyżeczkę soli. Zagotuj wodę i wrzuć ziemniaki. Gotuj przez 15-20 minut. Odcedź i wystudź na sicie. Umyj fasolkę i zetnij końcówki z dwóch stron. Wlej do garnka zimną wodę. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zagotuj fasolkę. Gotuj 10-15 minut, tak, aby była ugotowana na chrupiąco. Przelej zimną wodą i odcedź. Przygotuj sos, mieszając w misce wszystkie składniki. Wystudzone ziemniaki przekrój na połówki. Wymieszaj je z olejem, dopraw solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 220°C i wysyp na blachę. Piecz je 30 minut. Przełóż ziemniaki na półmisek. Dodaj fasolkę, cebulę i gałązki koperku. Polej gęstym sosem i podawaj. Zamiast piekarnika możesz grillować ziemniaki na patelni grillowej.
Pieczone ziemniaczki z burakiem i sosem chimichurri
Składniki (4 porcje):
• 500 g małych ziemniaków
• 2 czerwone cebule
• 150 g buraków
• 100 g kiszonego ogórka
Sos chimichurri:
• 1 pęczek natki pietruszki
• pół pęczka kolendry
• 2 ząbki czosnku
• pół łyżeczki suszonego oregano
• pół łyżeczki płatków chili
• 4 łyżki octu z czerwonego wina
• 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
• sól
Nagrzej piekarnik do 200°C. Buraki zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i wystudź. Podziel na połówki lub ćwiartki. Cebule obierz i pokrój w krążki. Zalej zimną wodą - krążki będą bardziej chrupiące i stracą nieco ostrość. Upieczone buraki wyciągnij z piekarnika. Odwiń folię i zostaw je do ostudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Kiedy ziemniaki się gotują, a buraki pieką, przygotuj sos. Natkę i kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj. Przełóż do miski. Obierz czosnek, posiekaj go drobno i rozetrzyj go nożem na desce ze szczyptą soli na pastę. Dodaj oregano i chili oraz ocet i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane zioła i ponownie połącz wszystko w gęsty ziołowy sos. Na półmisku rozłóż ziemniaki. Poprzekładaj je upieczonymi burakami i krążkami cebuli. Pokrój ogórka w małą kostkę. Rozsyp go na ziemniakach i burakach. Polej sosem i podawaj.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą oraz jajkiem sadzonym (lub kwaśną śmietaną)
Składniki (4 porcje):
• 3 średnie ziemniaki (ok. 300 g)
• 300 g kapusty kiszonej
• 1 średnia cebula (ok. 100 g)
• 1 pęczek szczypiorku
• 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
• 2 jajka + 4 do podania
• olej rzepakowy do smażenia
• 2 łyżki octu z czerwonego wina
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sito (położone na misce) na czas przygotowania pozostałych składników. Kapustę kiszoną poszatkuj drobno. Cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, wędzoną paprykę, pół łyżeczki soli i nieco pieprzu. Dodaj dobrze odciśnięte z soku ziemniaki, wodę wylej, ale skrobię, która zebrała się na dole miski, dodaj do ziemniaków. Wbij do miseczki jajka i dodaj je do masy. Dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju smaż niewielkie placki po 3 minuty z każdej strony. Przełóż je na talerz z ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple, na przykład w piekarniku rozgrzanym do 60-70°C. Pod koniec wbij pozostałe jajka na mocno rozgrzaną patelnię posmarowaną równomiernie olejem. Posól, dopraw pieprzem i zmniejsz ogień na średnią moc. Smaż, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wtedy wlej na patelnię ocet i zdejmij jajko z ognia. Porcje placków podawaj z jajkiem polanym sosem powstałym podczas smażenia. Możesz zrezygnować z jajka sadzonego i podać je z kwaśną śmietaną.
Słodka babka ziemniaczana w polewie czekoladowej
Składniki (10 porcji):
• 500 g ziemniaków (2-3 średnie)
• 350 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki mielonych goździków
• 2 duże jaja
• 300 g cukru
• 70 g konfitury brzoskwiniowej
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 szklanka oleju roślinnego
Polewa:
• pół szklanki gęstej śmietanki 36%
• 4 łyżki masła
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki kawy zaparzonej
• 1/4 łyżeczki soli
• 200 g gorzkiej czekolady
• pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Ziemniaki umyj i wyszoruj, a następnie zawiń w folię aluminiową. Po upieczeniu wyciągnij je z piekarnika i odczekaj aż ostygną na tyle, by można je było obrać. Przełóż do miski. Za pomocą praski przeciśnij ziemniaki na gładką masę. Odmierz 250 g puree. Zachowaj resztę do innego dania. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Formę do pieczenia chleba lub keksówkę o wymiarach 15x10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W średniej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Do dużej miski przełóż ziemniaki, dodaj jajka, cukier, konfiturę i ekstrakt waniliowy i miksuj całość robotem, aż uzyskasz gładką masę. Stopniowo dodawaj olej, ciągle ubijając, aż do całkowitego połączenia. Dodaj suche składniki w dwóch partiach, mieszając tylko do połączenia się po każdym dodaniu. Wylej ciasto na blaszkę i wygładź powierzchnię. Piecz ciasto na złoty kolor przez 70 minut, aż włożony w środek patyczek będzie suchy. Przenieś ciasto na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 15 minut. Wyjmij ciasto z formy i postaw na kratkę. Usuń pergamin i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
W małym rondlu na średnim ogniu zagotuj śmietanę, masło, cukier, kawę i sól. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i wanilię i mieszaj trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka. Pozostaw do ostygnięcia, aż lekko zgęstnieje, 40-60 minut. Na ciasto wylej ganache, czyli krem czekoladowy (powinien spływać po bokach) i za pomocą małej szpatułki równomiernie rozprowadź po powierzchni.
Komentarze