3/2018

Od redakcji

Więcej nie znaczy mądrzej
Rozmowa Tomaszem Klimą, dyrektorem Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu
12
Najpierw budowa, potem optymalizacja
Przemysław Płonka
16

Mleczarstwo

Topiony – to też ser
Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska
20

Dodatek tematyczny: Woda i ścieki

Nowelizacja Prawa wodnego. Kolejna rewolucja czy drobna korekta?
Mikołaj Maśliński
24
Globalne strategie, lokalne działania
Barbara Kolber
32
Zastosowanie wypełnienia aktywnego i promieniowania mikrofalowego w procesie oczyszczania ścieków mleczarskich w warunkach beztlenowych
Marcin Dębowski, Marcin Zieliński
36

Bezpieczny produkt spożywczy

Higiena produkcji – najważniejszy jest człowiek
Agnieszka Nawirska-Olszańska
42
Żywność barwiąca. Fenomen przemysłu spożywczego
Bartosz Kruszewski
52
Wykrywacze. Detektory metali w przemyśle spożywczym
Marian Panasiewicz
56
Zawory higieniczne
Jakub Stobiecki
62

Opakowania

W zgodzie z naturą…Bioopakowanie
Jacek Caban
64
Pasta Italiana lepsza od Smacznego makaronu Włoskiego
Radosław Zieliński
68

Felieton

Sąd, sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie…
Paweł Błażewicz
73
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ