Piątek, 28 lipca 2017 r.

Imieniny: Wiktora, Innocentego KONTRAST

bps_2017 wiswps_2017
Partner serwisu:
Halina Makała | 18.07.2017
Będą nie tylko chronić, ale też konserwować, czyli o trendach w opakowaniach do żywności - foto

Dotąd koncentrowano się głównie na doskonaleniu wytwarzania opakowań o statycznych funkcjach ochronnych. W przyszłości w większym stopniu znajdą zastosowanie np. opakowania antymikrobiologiczne, które pozwolą na ograniczenie użycia tradycyjnych konserwantów żywności. Jakie inne ciekawe rozwiązania wkroczą na rynek opakowaniowy?

 

czytaj dalej »
dr inż. Andrzej Loska | 13.07.2017
KultURa musi być - czyli o kulturze eksploatacyjnej w działalności służb utrzymania ruchu - foto

Kulturę można traktować jako jeden z podsystemów organizacji utrzymania ruchu. Pozwala to badać wzajemne relacje pomiędzy wzorami zachowań pracowników a polityką eksploatacyjną, metodami zarządzania i technologiami. Równowaga pomiędzy przewidywaniem przyszłych zachowań ludzi w odniesieniu do poszczególnych obiektów technicznych pozwala na formułowanie celów i kryteriów ujętych w ramach polityki eksploatacyjnej przedsiębiorstwa.

czytaj dalej »
16.06.2017
Podróż bez widocznego celu - analiza danych w UR za pomocą LDF - foto

Menedżerowie zastanawiają się: w jaki sposób poprawić funkcjonowanie działu utrzymania ruchu? To pytanie, a zarazem wyzwanie staje się niejako podróżą bez widocznego celu. W wielu sytuacjach można tę podróż zamienić na całkiem ciekawe wyzwanie pełne przygód obfitujących w mnóstwo miłych doznań.

czytaj dalej »
mgr inż. Marzena Pawlicka | 13.06.2017
Sztuczne tworzywa. Prawdziwe zmiany - foto

Przepisy UE określają wymogi dla opakowań i materiałów z tworzyw sztucznych mających kontakt z żywnością. Ostatnia poprawka w postaci rozporządzenia Komisji (UE) 2016/1416 wprowadziła wiele zmian. Materiały, które nie spełniają nowych wymagań, mogą być wprowadzane do obrotu handlowego do 14 września 2017 r. i pozostawać w nim do wyczerpania zapasów.

 

czytaj dalej »
dr inż. Małgorzata Lasik-Kurdyś, mgr Piotr Malicki, mgr Maria Grduszak | 08.06.2017
Postrach winiarzy czy wyzwanie dla koneserów? - foto

W ostatnich latach uwagę technologów wina przyciągnęły mikroorganimy, które są odpowiedzialne za „tajemniczą”, drugą fermentację drożdżową. Mowa o drożdżach z grupy Brettanomyces. Ich obecność w procesie winifikacji może przyczynić się do wytworzenia wysublimowanego charakteru wina albo całkowicie je zdyskwalifikować.

czytaj dalej »
3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.