Niedziela, 4 grudnia 2016 r.

Imieniny: Barbary, Jana KONTRAST

endress
Partner serwisu:
Katarzyna Umiejewska, Magdalena Doch, Zuzanna Jarzębowska, Dariusz Kilanowski | 29.11.2016
O gospodarce ściekowej w OSM Sierpc - foto

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu skupuje rocznie ponad 180 mln litrów mleka. Funkcjonuje tam oczyszczalnia ścieków, która zlokalizowana jest na terenie zakładu. Jak wygląda gospodarka ściekowa? Czy udaje się osiągnąć założone wyniki?

czytaj dalej »
dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | 29.11.2016
Jak wykryć zafałszowane mleko? - foto

Dodawanie wody do mleka surowego jest niedopuszczalne. Rozwodnione mleko traktowane jest jako surowiec o zafałszowanym składzie. Każdy z zakładów prowadzących skup mleka zobowiązany jest do kontroli przestrzegania tego zakazu. Szybką, prostą i bardzo tanią metodą wykrywania rozwodnienia mleka jest pomiar jego temperatury zamarzania.

czytaj dalej »
mgr inż. Justyna Nasiłowska, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława D | 22.11.2016
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne soków niepasteryzowanych - foto

Niepasteryzowane soki jednodniowe są coraz bardziej popularne wśród konsumentów. Ich produkcja to jednak sporo wyzwań dla producentów. Ze względu na niewielki stopień przetworzenia soki te mogą być nośnikiem niebezpiecznych drobnoustrojów patogennych.

czytaj dalej »
Rozmawiał Adam Wita | 17.11.2016
Wywiad z prezesem SM Gostyń: Ciąć i inwestować - foto

– Dziś często konkuruje się ceną. Kto więc nie będzie patrzył na to, żeby zmniejszać koszty, nie poradzi sobie na rynku. Trzeba więc ograniczać wydatki, ale równocześnie nieustannie inwestować – mówi Grzegorz Grzeszkowiak, prezes zarządu Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.

czytaj dalej »
Adam Wita | 31.10.2016
Więcej proszku. Mniej kosztów – z wizytą w SM w Gostyniu - foto

Przez ponad 15 lat Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu wysyłała do Chorwacji mleko zagęszczone luzem w cysternach. Zarząd uznał, że mleko to lepiej sproszkować. Stara proszkownia miała jednak ograniczone możliwości. Podjęto więc decyzję o budowie nowej. Dziś można produkować tam nowe typy proszków, spadły też koszty wytwarzania i energochłonność.

czytaj dalej »
3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.