Wtorek, 26 lipca 2016 r.

Imieniny: Anny, Joachima KONTRAST

wiswps_2016 HACH LANGE
Partner serwisu:
mgr inż. Anna Rygała, dr hab. inż. Kręgiel Dorota, Politechnika Łódzka | 19.07.2016
Luminometria w przemyśle spożywczym - foto

Konsumenci preferują produkty bez konserwantów, ale z przedłużoną trwałością. Wymaga to doskonalenia technologii i stosowanych metod. Jedną z nich jest luminometria, pozwalająca na badanie stanu higienicznego powierzchni produkcyjnych. Służy do oznaczenia ilościowego ATP przez wykrywanie i pomiar emisji fotonów światła. Co warto o niej wiedzieć?

czytaj dalej »
dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | 01.07.2016
Czarny bez – chwast, a może jednak roślina lecznicza? - foto

Rośnie zainteresowanie bzem czarnym. W niektórych krajach Europy jest on uprawiany na plantacjach. W Polsce wykorzystywane są najczęściej kwiaty i owoce pozyskiwane ze stanowisk naturalnych, a produkcja na skalę towarową wciąż jest niszowa. Zdarzają się uprawy bzu czarnego w sadach, jednak jest ich niewiele. Może warto wytypować takie odmiany do uprawy, które najlepiej spełniałyby wymogi przemysłu farmaceutycznego i spożywczego?

czytaj dalej »
Rozmowa z Mariuszem Falgowskim, prezes zarządu Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej | 09.06.2016
Prezes Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej: Znaleźliśmy swoją niszę [OBSZERNY WYWIAD] - foto

„Hitem” Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej są wytwarzane ręcznie twarogi. –Dzięki nowej, automatycznej linii mogliśmy część pracowników przesunąć do tej bardziej pracochłonnej produkcji i tym samym zwiększyć ilość twarogów powstających w sposób tradycyjny – mówi Mariusz Falgowski, prezes zarządu mleczarni z Włocławka, którego pytamy o ostatnie inwestycje w zakładzie, odnalezienie swojej niszy na rynku, ale i problemy polskiego mleczarstwa.

czytaj dalej »
Monika Cioch, Dorota Semik-Szczurak; Uniwersytet Rolniczy w Krakowie | 09.06.2016
Czynniki wpływające na jakość cydru - foto

Na wzrost popularności cydru znaczący wpływ miała obniżka akcyzy. Większe zainteresowanie procesem produkcji przyczyniło się do podniesienia oczekiwań i wymagań technologicznych odnośnie surowca i drożdży. Jakie czynniki mają największy wpływ na jakość cydru?

czytaj dalej »
Rozmowa z Jerzym Dwornickim, dyrektorem Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu | 09.06.2016
Dyrektor Browaru w Żywcu: Browar nie jest już tylko browarem [OBSZERNY WYWIAD] - foto

– Mówimy o całym łańcuchu supply chain, który zaczyna się w momencie kupowania surowców i opakowań, a kończy na kliencie. Browar nie jest dziś już tylko browarem – mówi Jerzy Dwornicki, dyrektor Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu.

czytaj dalej »
3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.