Poniedziałek, 26 września 2016 r.

Imieniny: Kosmy, Damiana KONTRAST

bps_2016 aco
Partner serwisu:
Anna Gaweł | 09.08.2016
O monitorowaniu jakości wyrobów proszkowanych w SM Spomlek - foto

Dział proszkowni w SM Spomlek zajmuje się głównie produkcją koncentratu białek serwatkowych WPC 80 i permeatu serwatki w proszku. Cały proces produkcji monitorowany jest w sposób ciągły, z elektroniczną archiwizacją danych. Kontrolę i badania prowadzi również laboratorium. Mimo wszelkich starań, nie zawsze udaje się uniknąć błędów i niezgodności. Wyciągane są wtedy wnioski i ustalane działania korekcyjne lub zapobiegawcze.

czytaj dalej »
Adam Wita | 05.08.2016
Rozwiązania (jak) z Marsa - z wizytą na nowej oczyszczalni Mars Polska - foto

Realizowana przez firmę MARS strategia przewiduje m.in. zmniejszenie zużycia wody oraz całkowite zaprzestanie stosowania energii pochodzącej z paliw kopalnych do 2040 roku. W kompleksie pod Sochaczewem działa już nowa oczyszczalnia ścieków, wykorzystująca najnowsze osiągnięcia technologiczne. Nie tylko oczyszcza się tam ścieki, ale również odzyskuje wodę i generuje energię elektryczną.

czytaj dalej »
Rozmowa z Tomaszem Bławatem, prezesem Carlsberg Polska | 28.07.2016
Prezes Carlsberg Polska: Wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za budowanie kategorii piwa [OBSZERNY WYWIAD] - foto

– Jako średniej wielkości producent postrzegamy małe browary jako sprzymierzeńców w budowaniu kategorii piwa. W branży piwowarskiej wszyscy jesteśmy jedną wielką rodziną i wywodzimy się z tego samego źródła. Browar Okocim w 1845 czy też Carlsberg w 1847 roku były browarami rzemieślniczymi, wręcz kraftowymi – mówi Tomasz Bławat, prezes Carlsberg Polska.

czytaj dalej »
mgr inż. Anna Rygała, dr hab. inż. Kręgiel Dorota, Politechnika Łódzka | 19.07.2016
Luminometria w przemyśle spożywczym - foto

Konsumenci preferują produkty bez konserwantów, ale z przedłużoną trwałością. Wymaga to doskonalenia technologii i stosowanych metod. Jedną z nich jest luminometria, pozwalająca na badanie stanu higienicznego powierzchni produkcyjnych. Służy do oznaczenia ilościowego ATP przez wykrywanie i pomiar emisji fotonów światła. Co warto o niej wiedzieć?

czytaj dalej »
dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | 01.07.2016
Czarny bez – chwast, a może jednak roślina lecznicza? - foto

Rośnie zainteresowanie bzem czarnym. W niektórych krajach Europy jest on uprawiany na plantacjach. W Polsce wykorzystywane są najczęściej kwiaty i owoce pozyskiwane ze stanowisk naturalnych, a produkcja na skalę towarową wciąż jest niszowa. Zdarzają się uprawy bzu czarnego w sadach, jednak jest ich niewiele. Może warto wytypować takie odmiany do uprawy, które najlepiej spełniałyby wymogi przemysłu farmaceutycznego i spożywczego?

czytaj dalej »
3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.