Poniedziałek, 23 stycznia 2017 r.

Imieniny: Rajmunda, Ildefonsa KONTRAST

Partner serwisu:
dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | 23.01.2017
Bioluminescencja – nowoczesny wskaźnik higieny w przemyśle spożywczym - foto

Dbałość o higienę w zakładzie staje się determinantem jakości wytwarzanych produktów. Duża liczba analiz i długi czas oczekiwania na ich wynik skłania do poszukiwań nowych metod kontroli stanu higienicznego linii produkcyjnych. Coraz częściej stosuje się bioluminescencyjny pomiar ATP, który wskazuje na obecność materiału biologicznego wykorzystując zjawisko bioluminescencji.

czytaj dalej »
dr inż. Małgorzata Lasik-Kurdyś, mgr Ewelina Bach | 18.01.2017
Jeśli nie siarka to co? Technologiczne rozwiązania pozwalające na redukcję procesu sulfitacji win - foto

Wielu producentów marzy o wyprodukowaniu wina bez dodatku siarki. Konieczne do tego są m.in. niska temperatura procesu, minimalny dostęp tlenu oraz bardzo wysoka higiena produkcji. Takie wino ma jednak wysoką zawartością kwasów lotnych oraz innych związków, które nierzadko są bardziej szkodliwe dla zdrowia niż dodana według normy odpowiednia ilość SO2.

czytaj dalej »
mgr inż. Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego ? Państwowy Zakład Higieny w Warsza | 11.01.2017
Badania opakowań żywności w zakresie ich bezpieczeństwa zdrowotnego - foto

Opakowania muszą być bezpieczne i maksymalnie obojętne w stosunku do żywności. W wykryciu niebezpiecznych substancji pomocne są m.in. badania organoleptyczne, oceniające smak i zapach. Na ich podstawie można ocenić, czy dany materiał nie uwalnia do żywności szkodliwych dla zdrowia lotnych substancji chemicznych.

czytaj dalej »
dr n. biologicznych Izabela Szamrej | 09.01.2017
Czy kiełki to samo zdrowie? - foto

Komisja Europejska określiła przepisy prawne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu kiełków. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, iż wszystkie te wymagania są „na wyrost”. Jednak z danych systemu RASFF wynika, że sytuacja nie jest optymistyczna. Jakie wymogi musi spełnić producent, żeby konsument miał pewność, że „kiełki to zdrowie”?

czytaj dalej »
Dorota Kręgiel, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej | 03.01.2017
Mikrobiologia prognostyczna w przemyśle piwowarskim - foto

W produkcji piwa ciągle szuka się lepszych sposobów przewidywania i regulowania szybkości procesu fermentacji. Jego zakłócenia prowadzą do poważnych kłopotów technologicznych. W takich sytuacjach pomocna okazuję się tzw. mikrobiologia prognostyczna, wykorzystująca modele matematyczne.

czytaj dalej »
3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.