09 maja 2018

XIX Szkoła Technologii Fermentacji

Kategoria: Alkohole

W dniach 16-18 maja 2018 w Kocierz Hotel & SPA odbędzie się XIX Szkoła Technologii Fermentacji. To jedna z najstarszych imprez branży słodowniczej i browarniczej w Europie Środkowej i Wschodniej.

XIX Szkoła Technologii Fermentacji

Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest: Dialog między rolnictwem, przemysłem i nauką fundamentem zrównoważonego rozwoju - różnorodność surowców, technologii i piw. Będzie to okazja do spotkania i dyskusji środowisk akademickich, praktyków i zainteresowanych stron branży piwowarskiej.

W trakcie trzydniowego wydarzenia odbędą się cztery sesje z referatami: "Innowacje w surowcach i technologiach" (dwie części), "Mikrobiologia", "Stabilność sensoryczna". Prelegenci pochodzą nie tylko z Polski, ale też z Belgii, Serbii i Niemiec. Odbędą się także warsztaty praktyczne: oceny jakości sensorycznej słodu, oceny świeżości piwa i wykorzystania aparatu LUNA FY do automatycznego liczenia komórek drożdży. Ostatniego dnia odbędzie się wycieczka połączona ze zwiedzaniem browaru Żywiec. Szczegółowy program można zobaczyć TUTAJ.

W ramach Szkoły Technologii Fermentacji odbędzie się konkurs piw specjalnych w trzech kategoriach: grodziskie, porter bałtycki i kwaśne. Spośród medalistów jury wybierze głównego laureata, który otrzyma tytuł "Pioniera Browarnictwa 2018" oraz Puchar Polski.

Więcej informacji na stronie wydarzenia TUTAJ.

fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ