04 czerwca 2018

O nowościach i innowacjach w międzynarodowym towarzystwie

Kategoria: Aktualności

Ponad 150 osób wzięło udział w XIX Szkole Technologii Fermentacji - jednej z najstarszych imprez branży słodowniczej i browarniczej w Europie Środkowej i Wschodniej. W trakcie trzydniowego wydarzenia odbyły się cztery sesje z referatami, a na koniec uczestnicy zwiedzili browar w Żywcu.

O nowościach i innowacjach w międzynarodowym towarzystwie

Szkoła Technologii Fermentacji odbyła się w Kocierz Hotel & Spa. Tematem tegorocznej konferencji był: "Dialog między rolnictwem, przemysłem i nauką fundamentem zrównoważnego rozwoju - różnorodność surowców, technologii i piw". Podczas wydarzenia rozmawiano o innowacjach procesowych, surowcach, nowych narzędziach analitycznych, ocenie sensorycznej, mikrobiologii w słodownictwie i browarnictwie, a także o nowych trendach na rynku.

Wygłoszono ponad 20 referatów w sesjach: "Innowacje surowcowe i technologiczne", "Mikrobiologia", "Stabilność Sensoryczna", "Innowacje w surowcach i technologiach". Odbyły się także warsztaty: "Ocena jakości sensorycznej słodu", "FlavorActiV & Bruker warsztat oceny świeżości piwa" i "Wykorzystanie aparatu LUNA FY do automatycznego liczenia komórek drożdży". Na uwagę zasługuje fakt, że większość prezentacji wygłaszali zagraniczni prelegenci. Ostatniego dnia odbyła się wycieczka do browaru Żywiec. W ramach Szkoły Technologii Fermentacji odbył się konkurs piw specjalnych w trzech kategoriach: grodziskie, porter bałtycki i kwaśne.

Konferencję zorganizowali pracownicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, działający w zespole Krakowskiej Szkoły Browarniczej.

fot. SzTF
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ