Partner serwisu
18 kwietnia 2019

Eksport polskiego cukru na poziomie 60,6 tys. ton

Kategoria: Aktualności

Według danych przedstawionych przez Piotra Szajnera, eksperta z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w styczniu bieżącego roku poza polskie granice wysłano 60,6 tys. ton cukru z uwagi na sporą produkcję we wcześniejszej kampaniach.

Eksport polskiego cukru na poziomie 60,6 tys. ton

W omawianym czasie Unia Europejska zakupiła 29 tys. ton w cenie 375 EUR/t. Głównym importerem były Niemcy z 11,3 tys. ton i Rumunia z 9,6 tys. ton. Z kolei do krajów trzecich dostarczono cukru w cenie 320 EUR/t, gdzie najwięcej trafiło do Izraela – 13,8 tys. ton, a także Egiptu - 4 tys. ton.
 
Zarówno niskie ceny jak i spora podaż negatywnie wpłynęły na poziom importu, który zamknął się w granicy 5,1 tys. ton, w tym 2,7 tys. ton pochodziło z Unii Europejskiej, przy cenie 510 EUR/t, w tym z UE 530 EUR/t. W tym przypadku najwięcej cukru przywieziono z Czech – 0,8 tys. ton, Słowacji – 0,6 tys. ton oraz Niemiec i Litwy – po 0,5 tys. ton.
 
Niemniej jednak, w marcu za cukier biały płacono 337 USD/t, a cukier surowy - 275 USD/t. Natomiast w kwietniu cena cukru białego wyniosła 335 USD/t, a cukru surowego - 280 USD/t.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ