Złoty Medal dla Infinitum Brewing
Podczas tegorocznego International Beer Cup 2019 odbywającego się w Japonii po raz pierwszy w historii tego konkursu, polski wytwórca piwa otrzymał złoty medal. Mistrzostwo świata w kategorii Wood and Barrel Aged Strong Beer w tym prestiżowym konkursie zdobył browar Infinitum Brewing, za swoje debiutanckie piwo American Barley Wine. Jest to pierwsze tak spektakularne piwo na polskim rynku, które oferowane jest przez rodzimy browar. Czym charakteryzuje się zwycięzca?
Na rynku można znaleźć przeróżne rodzaje piw, którymi zachwycają się zarówno smakosze, jak i amatorzy popularnych marek. Jednak niewiele jest takich, które wyróżniają się swoim wysublimowanym smakiem i niespotykanym aromatem. Brakuje trunków, które oferowałyby bezkompromisową najwyższą jakość, a właśnie takim jest zwycięzca tegorocznego International Beer Cup - American Barley Wine stworzony przez debiutujący na rynku browar Infinitum Brewing. Charakteryzuje się on najwyższą jakością i wyjątkowością, którą cechują się najlepsze browary na świecie.
– Chcąc zaoferować klientom najwyższą wartość, podjąłem wyzwanie i stworzyłem piwo, które swoją jakością przebije najlepsze browary na świecie, i wręcz rzuci wyzwanie najlepszym trunkom alkoholowym świata, oraz które samo dla siebie stanie się klasą. W browarze tworzę piwa bez kompromisów. Ponieważ nie widzę żadnych ograniczeń w dążeniu do doskonałości i wierzę w ciągłą pracę nad jakością piwa opatrzyłem markę znakiem nieskończoności Infnitum i symbolem węża uroboros. Stworzenie tak wysublimowanego trunku zawsze było moim marzeniem, które w końcu udało się spełnić, z czego jestem ogromnie dumny – mówi Wiktor Urban, twórca Infinitum Brewing.
Unikalny proces produkcji w browarze Infinitum Brewing został dopracowany do perfekcji, składniki do American Barley Wine były specjalnie ściągane z całego świata, a jego wyjątkowa receptura jest jedyna w swoim rodzaju. Każdy pojedynczy składnik został dokładnie przemyślany i starannie wybrany. Elegancka kompozycja najlepszej jakości jasnego słodu jęczmiennego i specjalnych belgijskich słodów karmelowych odpowiedzialna jest również za mozaikę smaków oraz aromatów. Ilość chmielu użyta podczas produkcji pobiła rekord warzelni, zaś podczas leżakowania American Barley Wine został dodatkowo nachmielony żywicznym i cytrusowym amerykańskim chmielem odmiany Simcoe. Następnie piwo przeszło proces wymrażania, czyli obniżenia temperatury uwarzonego piwa, tak by zamarznięta w nim woda mogła zostać usunięta. Dzięki temu cyklowi staje się ono jeszcze bardziej esencjonalne. Dodatkowo po wymrożeniu American Barley Wine przeleżakował jeszcze ponad rok w dębowych beczkach po znakomitej szkockiej whisky Single Malt – Bowmore pochodzącej z wyspy Islay, na której znajduje się najstarsza gorzelnia w całej Szkocji.
– Te wszystkie elementy i czysta pasja przyczyniły się do powstania unikatowego piwa uwarzonego bez żadnych kompromisów, które dodatkowo poparte jest wieloma latami doświadczenia. Ze względu na limitowaną ilość każda butelka posiada swój unikalny numer. Z tego rocznika stworzyliśmy jedynie 1500 butelek – dodaje Wiktor Urban.
Recepturę tego wyśmienitego trunku stworzył Michał Kopik, jeden z najlepszych piwowarów i piwnych ekspertów na świecie, posiadający wieloletnie doświadczenie w branży piwowarskiej.
SMAK I AROMAT
Wyróżnikiem American Barley Wine jest bardzo złożony i bogaty smak, który oddaje zarówno czystość fermentacji, długość leżakowania, jak i charakterystykę wybranej beczki. W warstwie słodowej trunku odnaleźć można nuty suszonych rodzynek, palonego cukru, chleba razowego czy herbatników. Leżakowanie oraz fermentacja nadały piękne aromaty czerwonych owoców – słodkich wiśni, żurawiny oraz brzoskwiń, moreli i gruszek. W tle elegancko wplecione są nuty wędzone, torfowe, mineralne i lekko morskie. Ukryty alkohol jest praktycznie niewyczuwalny, a delikatna, lecz wyraźnie zaznaczona goryczka (zarówno chmielowa, jak i taninowa) przyjemnie kontruje profil. Ekskluzywności dodaje barwa ciemnego, mocno opalizującego mahoniu. Ze względu na niskie wysycenie piana jest niska i występuje przy mocniejszym nalaniu do szkła. Te wszystkie elementy wpłynęły na czas produkcji, dlatego też dopiero teraz zakorkowane zostało pierwsze, mistrzowskie piwo, które właśnie trafia do sprzedaży mimo, iż browar Infinitum Brewing powstał w 2017 roku.
Infinitum Brewing jako pierwszy browar w historii Polski otrzymał złoty medal mistrzostw świata podczas International Beer Cup 2019 w Japonii, jednego z trzech najbardziej prestiżowych konkursów piwowarskich na świecie. Dotychczas polskie piwa zdobyły czterokrotnie brązowy medal. Smak, aromat i barwę zwycięskiego piwa oceniało blisko 100 sędziów, którzy sprawdzili aż 1000 piw z całego świata. Tak fantastycznie ułożony trunek został doceniony przez najlepszych i stworzony dla najlepszych!
Komentarze