Partner serwisu
05 lipca 2024

Kierunek estry - rozpoznawaj kluczowe estry i kreuj świadomie bukiet Twojego piwa

Kategoria: XXI Jesienne Spotkanie Browarników

Profesor Aleksander Poreda opracował nowy praktyczny warsztat skupiony na estrach w piwie, który po raz pierwszy będzie realizowany 4 września 2024 roku w ramach Jesiennego Spotkania Browarników.

Kierunek estry - rozpoznawaj kluczowe estry i kreuj świadomie bukiet Twojego piwa

Uczestnicy otrzymają solidną dawkę wiedzy dotyczącej powstawania estrów i czynników determinujących ich stężenie w piwie, połączoną z praktycznymi radami w jaki sposób kontrolować procesy warzelni i fermentacji w celu uzyskania odpowiedniego bukietu piwa. Szkolenie sensoryczne realizowane w ramach warsztatu podniesie umiejętności uczestników, a wyszkolona zdolność do rozpoznawania estrów ułatwi tworzenie piw o wyjątkowym aromacie. Przygotuj się na fascynującą podróż do świata estrów i odkryj, jak mogą one podnieść jakość twojego piwa do nowego poziomu!

Liczba miejsc ograniczona! Nie czekaj i zapisz się już dziś!

dr hab. inż. Aleksander Poreda, prof. URK, Lider zespołu KSB od ponad 20 lat zajmuje się badaniami naukowymi z zakresu technologii browarniczej. Jednocześnie jest wykładowcą akademickim oraz prowadzi szkolenia piwowarskie. Zrealizował wiele projektów badawczych we współpracy z browarami.

Był pomysłodawcą i koordynatorem międzynarodowych studiów doktoranckich słodownictwo i browarnictwo w ramach projektu European Joint Doctorate in Food Science (finansowanego ze środków programu Horyzont 2020). Dzięki staraniom prof. Poredy w roku 2016 uruchomiono w Krakowie cenione bardzo wysoko w branży piwowarskiej studia podyplomowe „Dyplomowany Piwowar – technologia browarnicza z elementami techniki”, których jest kierownikiem i wykładowcą. W roku 2017 zainicjował powołanie jedynych w Polsce studiów inżynierskich na kierunku browarnictwo i słodownictwo. W konsekwencji, przy Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie powstało unikatowe centrum szkoleniowo-badawcze Krakowska Szkoła Browarnicza – jednostka oferująca unikatowo szeroki w skali Europy wachlarz usług rozwojowych i edukacyjnych dla browarnictwa.

***

Organizatorem XXI Jesiennego Spotkanie Browarników jest firma BMP, wydawca czasopisma „Kierunek SPOŻYWCZY” oraz portalu kierunekspozywczy.pl.

źródło: BMP
fot. Aleksander Poreda
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ