Od redakcji |
Do startu. Gotowi. Start
Wiosna w branży spożywczej to zawsze moment intensywnych przygotowań – do sezonu, do wzmożonej produkcji, często do nowych inwestycji. Tegoroczna wiosna to również czas szczególny. Żyjemy bowiem w okresie dynamicznych zmian – zarówno w skali mikro, jak i makro. Producenci sektora spożywczego w Polsce, mimo ugruntowanej pozycji na rynku europejskim, muszą dziś działać w warunkach niepewności geopolitycznej, gospodarczej, surowcowej i energetycznej. Globalne napięcia handlowe, trwające konflikty, zmiany klimatyczne oraz związana z nimi presja środowiskowa przekładają się bezpośrednio na funkcjonowanie zakładów produkcyjnych.
W tym kontekście kluczowe staje się inwestowanie w rozwiązania, które realnie wspierają efektywność operacyjną i odporność na zmiany. Zakładami, które wpisują się w tę ideę, są z pewnością cukrownie Pfeifer & Langen Polska S.A. „Kluczem do sukcesu jest w naszej ocenie długofalowa strategia – przemyślana i rewidowana w oparciu o to, co się dzieje na rynku.” – mówi Tamara Nosarzewska, członek zarządu, dyrektor ds. produkcji z Pfeifer & Langen Polska S.A., która odpowiada za obszar energetyki, ale i produkcji, m.in. za jej efektywność oraz digitalizację.
Automatyzacja procesów, owa cyfryzacja produkcji, zaawansowane systemy zarządzania energią, technologie odzysku surowców wtórnych czy innowacje w logistyce to już nie przyszłość, a teraźniejszość. Przykładem mogą być biogazownie wykorzystujące biodegradowalną frakcję odpadów komunalnych. Tym tematem zajęła się Agnieszka Urbanowska w artykule: „Model biogazowni wykorzystującej odpady komunalne”. Krzysztof Nowak przybliża z kolei właściwą eksploatację urządzeń, instalacji i sieci energetycznych w kontekście zarządzania energią.
Nie możemy w tym kontekście zapomnieć o konsumentach – w końcu to oni napędzają wiele zachowań i kierunków rozwoju. Co jest dla nich ważne? Jakie trendy zdobyły największą popularność w ostatnim czasie? Na te i inne pytania znajdziemy odpowiedź w artykule K. Czyżewskiej, M. Grabowskiego, D. Gmyrek, M. Żurawskiej, M. Jackowskiego: „Przyszłość na talerzu. Jak nowe technologie i trendy konsumenckie kształtują przemysł spożywczy?”.
Mimo wyzwań, z jakimi mierzy się branża, wiosna niesie ze sobą zawsze energię do działania czy do poszukiwania nowych, „świeżych” dróg rozwoju. Życząc jej jak najwięcej zapraszam równocześnie na organizowany przez nas Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym.
Liliana Mamczur
|
|
Zielona Transformacja Zakładu |
Przyszłość na talerzu Katarzyna Czyżewska, Maciej Grabowski, Dominika Gmyrek, Maria Żurawska, Mateusz Jackowski | 8 |
TEMAT NUMERU: Zielona Transformacja Zakładu |
Przez gaz do biometanu Wywiad z Tamarą Nosarzewską, dyrektorką ds. produkcji w Pfeifer & Langen Polska S.A. | 16 |
Model biogazowni wykorzystującej odpady komunalne Agnieszka Urbanowska | 22 |
Właściwa eksploatacja urządzeń, instalacji i sieci energetycznych Krzysztof Nowak | 28 |
Jak podnieść wydajność produkcji i zmniejszyć zużycie energii? Andrzej Krótki | 36 |
Efektywność energetyczna w pneumatyce przemysłu spożywczego Tomasz Kopaczewski | 38 |
Utrzymanie ruchu |
Zero wypadków... Co na to psychologia? Marta Znajmiecka | 40 |
Umowa Machine as a Service. Rewolucja na polskim rynku robotów przemysłowych? Wojciech Bazan, Kinga Zagrajek | 44 |
Bądźmy kreatorami zmian Wywiad z Tomaszem Mackiewiczem, kierownikiem Grupy Badawczej Inżynierii Mechanicznej, SIEĆ BADAWCZA ŁUKASIEWICZ - PIT. | 48 |
Bezpieczny Produkt Spożywczy |
Wegańskie jogurty. Roślinne alternatywy Natalia Polak | 50 |
Co kryje się w adaptogenach? Bartosz Kruszewski | 58 |
Skuteczne rozwiązywanie problemów jakościowych Łukasz Stefański | 62 |
Wpływ parametrów jakościowych i praktyk produkcyjnych na jakość aromatu jabłkowego Leszek Jaszczak | 66 |
Bezpieczeństwo |
Cyberbezpieczeństwo jest zajęciem dla każdego Andrzej Kozak | 70 |
W skrzynce z narzędziami. Budowa kultury bezpieczeństwa w organizacji Dariusz Chmielewski | 74 |
Browarnictwo |
Proste i efektywne oczyszczanie ścieków browarniczych Watersystem | 76 |
Felieton |
Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 78 |