1/2019

Od redakcji

Rewolucja zaczęła się wcześniej
Rozmowa z Bartłomiejem Morzyckim, dyrektorem generalnym ZPPP Browary Polskie
10

Temat numeru: Utrzymanie ruchu

Nowe spojrzenie. Plany utrzymania ruchu podstawą strategii przedsiębiorstwa
Artur Luszewski
14
Brak stopu. Sprawna eliminacja strat i przestojów linii produkcyjnej
Marian Panasiewicz, Jacek Mazur
18
Być dobrym liderem UR
Andrzej Kulik
24
Nie tylko krótsze przezbrojenia, czyli o korzyściach z metody SMED
Krzysztof Pawłowski
32
Jak konkurować z dużym? UR w małej mleczarni w XXI w.
Piotr Fitowski
36
zenon w Tymbarku
Natalia Marček (Szczesna), Rafał Golnau, Urszula Bizoń-Żaba
40
Najlepsze metody monitorowania stanu maszyn za pomocą ultradźwięków
Adrian Messer
42

Prawo

Jak wprowadzić na rynek suplement diety?
Natalia Łukawska, Marta Puścion
46

Ochrona środowiska

Oczyszczalnia on-line. 3 lata systemu pomiaru zużycia energii elektrycznej w oczyszczani ścieków Bielmlek
Radosław Żyłka
51
Zarządzanie wodą
Dominika Kołodziejska
56

Bezpieczny produkt spożywczy

Statystyka w przemyśle spożywczym. Konieczność czy potrzeba?
Bartosz Kruszewski
58
Zastosowanie technik membranowych w przemyśle mleczarskim
Łukasz K. Kaczyński, Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska
64
Techniki chromatograficzne wykorzystywane w przemyśle spożywczym
Andrzej Cendrowski
68

Dodatki do żywności

Pokrzywa na nowo odkrywana
Dorota Kręgiel
74
Bez słodzenia. Kampanie społeczne dotyczące żywności
Andromeda Wróbel
78
Konferencja „Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym” – Katalog Firm81

Felieton

Wartość dyplomu…
Paweł Błażewicz
102
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ