Partner serwisu

2/2025

Od redakcji

Zielona Transformacja Zakładu

Przyszłość na talerzu
Katarzyna Czyżewska, Maciej Grabowski, Dominika Gmyrek, Maria Żurawska, Mateusz Jackowski
8

TEMAT NUMERU: Zielona Transformacja Zakładu

Przez gaz do biometanu
Wywiad z Tamarą Nosarzewską, dyrektorką ds. produkcji w Pfeifer & Langen Polska S.A.
16
Model biogazowni wykorzystującej odpady komunalne
Agnieszka Urbanowska
22
Właściwa eksploatacja urządzeń, instalacji i sieci energetycznych
Krzysztof Nowak
28
Jak podnieść wydajność produkcji i zmniejszyć zużycie energii?
Andrzej Krótki
36
Efektywność energetyczna w pneumatyce przemysłu spożywczego
Tomasz Kopaczewski
38

Utrzymanie ruchu

Zero wypadków... Co na to psychologia?
Marta Znajmiecka
40
Umowa Machine as a Service. Rewolucja na polskim rynku robotów przemysłowych?
Wojciech Bazan, Kinga Zagrajek
44
Bądźmy kreatorami zmian
Wywiad z Tomaszem Mackiewiczem, kierownikiem Grupy Badawczej Inżynierii Mechanicznej, SIEĆ BADAWCZA ŁUKASIEWICZ - PIT.
48

Bezpieczny Produkt Spożywczy

Wegańskie jogurty. Roślinne alternatywy
Natalia Polak
50
Co kryje się w adaptogenach?
Bartosz Kruszewski
58
Skuteczne rozwiązywanie problemów jakościowych
Łukasz Stefański
62
Wpływ parametrów jakościowych i praktyk produkcyjnych na jakość aromatu jabłkowego
Leszek Jaszczak
66

Bezpieczeństwo

Cyberbezpieczeństwo jest zajęciem dla każdego
Andrzej Kozak
70
W skrzynce z narzędziami. Budowa kultury bezpieczeństwa w organizacji
Dariusz Chmielewski
74

Browarnictwo

Proste i efektywne oczyszczanie ścieków browarniczych
Watersystem
76

Felieton

Ściekawostki ze świata nauki
Radosław Żyłka
78
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ