4/2019

Od redakcji

Odpowiedni ludzie w odpowiednim czasie
Rozmowa z Edmundem Borawskim, prezesem Mlekpolu
8
Nie boję się o przyszłość Żubra
Rozmowa z Jackiem Winiarskim, dyrektorem Browaru Dojlidy w Białymstoku
12
Cztery zera Kasztelana
Rozmowa z Jarosławem Wojtem, dyrektorem Browaru Kasztelan
14

Temat numeru: Bezpieczny produkt spożywczy

Maszyny i urządzenia w produkcji żywności. Aspekt higieniczny
Dorota Kręgiel
18
(Nie)bezpieczny drink. Mykotoksyny w napojach
Marta Stachnik, Monika Sterczyńska
24
Innowacyjne rozwiązanie Snap Pack – wyzwanie jakościowe
Ewelina Krajewska
31
Badanie laboratoryjne jako element kontroli żywności
Marta Tytko
34
W stronę leadership na rynku badań laboratoryjnych w Polsce
Liliana Kaniuch
38
Zmierzyć jakość. Współczesne metody i techniki pomiarowe do oceny jakości żywności
Marian K. Panasiewicz, Jacek Mazur, Karol Panasiewicz
40
Jak stworzyć bezpieczny produkt?
Liliana Kaniuch
48
Produkty pod ciśnieniem. Jakość i bezpieczeństwo produktów utrwalanych metodami opartymi na wysokim ciśnieniu
Bartosz Kruszewski
52

Prawo

Nowa ustawa o oznakowaniu bez GMO
Katarzyna Łoś
58
Lokalny, rzemieślniczy… czyli jaki?
Izabela Tańska
62
Pochodzenie żywności. Dlaczego należy zweryfikować etykiety?
Joanna Olszak
67

Produkcja kraftowa

Rośnie broda NOOKa
Rozmowa z Januszem Żyłą, prezesem Browaru NOOK oraz Anetą Popiel, Browar NOOK
70
Kraft na mocno
Rozmowa z Jakubem Gromkiem, prezesem Mazurskiej Manufaktury Alkoholi
74
Sieją ferment w puszczy
Rozmowa z Karolem i Mateuszem Waszczuk, założycielami Browaru Waszczukowe
76
1 piwo = 30 dni
Fotoreportaż z Browaru Waszczukowe
78

Felieton

Góra – Mahomet oraz piwo i szkoła…
Paweł Błażewicz
82
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ