2/2019

Od redakcji

Dzikie piwo i latające drożdże
Rozmowa z Ziemowitem Fałatem i Grzegorzem Zwierzyną z browaru pinta
8
Koniec z warzeniem kontraktowym, Fotoreportaż z browaru PINTA
Liliana Kaniuch
12
Od ziemniaka do chipsa, Fotoreportaż z zakładu Pepsico w Grodzisku Mazowieckim
Przemysław Płonka
17
Dna ludzi z Pepsico
Rozmowa z krzysztofem Dudzińskim z pepsico
20
Lotni zapuszczają korzenie
Rozmowa z Piotrem Sosinem z browaru Trzech Kumpli
24

Temat numeru: Woda w branży spożywczej

Co z tym deszczem?
Mikołaj Maśliński
30
Nowoczesna stacja uzdatniania wody na przykładzie realizacji w OSM Sierpc
Katarzyna Umiejewska, Dariusz Kilanowski
36
Dekarbonizacja wody serwisowej na potrzeby nowych linii rozlewniczych
Aleksandra Demczuk
44
Mniej ścieków dzięki szarej wodzie
Agnieszka Nawirska-Olszańska
46
Poprawa efektywności oczyszczania ścieków przemysłowych na przykładzie projektu BEST
Beata Szatkowska, Alicja Bocheńska
50
Uzdatnianie wody w browarnictwie
Jacek Grzech
52

Ochrona środowiska

Weź, użyj, weź, użyj… Gospodarka cyrkularna – nowe wyzwanie dla branży spożywczej
Dorota Kręgiel
56

Bezpieczny produkt

Biopolimery oraz biomateriały w branży spożywczej
Marzena Pawlicka
60
Migracja substancji z opakowań a bezpieczeństwo żywności
Bartosz Kruszewski
64
Półprzewodnikowe elektrody PH z tworzywa ze zwiększoną odpornością na procesy ciP
Bartłomiej Biczysko
70
O korzyściach z akredytacji dla przedsiębiorstw z branży spożywczej
Hanna Tugi
72
Zasady poprawnego oznakowania środków spożywczych
Katarzyna Łoś
74

Utrzymanie ruchu

Doskonalenie procesu inwestycyjnego z IPM
Wojciech Piwoński
82
Wydajność. o maszynach transportowych i manipulatorach w liniach technologicznych
Jacek Caban
86
Założenia outsourcingu funkcji utrzymania ruchu
Angelika Wodecka-Hyjek
92

Felieton

Nieważne jak – byle mówili…
Paweł Błażewicz
98
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ