| Od redakcji |
Przyszłość wody
Współczesna gospodarka wodno-ściekowa nie jest już tylko kwestią infrastruktury i procesów technologicznych, ale także wdrażania innowacyjnych rozwiązań, które umożliwiają efektywne zarządzanie tymi zasobami. Tematyka nowoczesnego zarządzania wodą to główne zagadnienie najnowszego numeru Kierunku Spożywczego.
W tym kontekście cyfrowe zarządzanie wodą zyskuje na znaczeniu, oferując narzędzia do monitorowania, analizy i optymalizacji zużycia wody, a także identyfikacji potencjalnych zagrożeń, takich jak awarie czy zmiany jakości wody w czasie rzeczywistym. Więcej o cyfrowym zarządzaniu możemy dowiedzieć się z artykułu „Cyfrowe zarządzanie jakością wody” autorstwa Solution4Lab. Równocześnie, metody oczyszczania i uzdatniania wody pozostają fundamentem każdej nowoczesnej infrastruktury w fabrykach spożywczych. Oczyszczanie ścieków, które jest niezbędnym elementem zapobiegania zanieczyszczeniom wód gruntowych i powierzchniowych, wymaga stałego rozwoju nowych technologii. Technologie te, w połączeniu z nowoczesnymi metodami uzdatniania wody, mają na celu nie tylko poprawę jakości wody pitnej, ale także odzyskiwanie cennych zasobów, które mogą być ponownie wykorzystane w różnych gałęziach przemysłu. Tematyką metod uzdatniania wody przeznaczonej na cele spożywcze zajęła się Agnieszka Nawirska-Olszańska w swoim materiale: „Procesy doczyszczania wody”.
W obliczu narastających wyzwań klimatycznych i konieczności odpowiedzialnego zarządzania zasobami naturalnymi, coraz większą rolę odgrywają technologie wspierające gospodarkę o obiegu zamkniętym. Jednym z innowacyjnych podejść jest rolnicze wykorzystanie ścieków, które mogą być nie tylko alternatywnym źródłem wody, ale również cennych składników odżywczych dla gleby. Więcej o rolniczym wykorzystaniu ścieków możemy przeczytać w artykule Bartłomieja Karamona.
Wyzwania związane z gospodarką wodno-ściekową wciąż pozostają ogromne, jednak dzięki rozwoju nowych technologii oraz podejściu opartego na zrównoważonym rozwoju, możliwe staje się osiągnięcie bardziej efektywnego i ekologicznego zarządzania wodami. Cyfryzacja, innowacyjne metody oczyszczania wody i wdrażanie zasad GOZ to kluczowe elementy przyszłości, które pozwolą na skuteczną ochronę zasobów wodnych.
|
|
NOWOCZESNE ZARZĄDZANIE WODĄ |
| Rolnicze wykorzystanie ścieków w Lesaffre Polska S.A. Bartłomiej Karamon | 8 |
| Procesy doczyszczania wody Agnieszka Nawirska-Olszańska | 13 |
| Co pijemy, a co znika? Marta Stachnik | 18 |
| Cyfrowe zarządzanie jakością wody w przemyśle spożywczym Solution4lab | 22 |
| Czas na cyfrową modernizację oczyszczalni ścieków Krzysztof Kubicki | 26 |
| Mlekpol rozwija zakłady w Kolnie i Zambrowie SEEN Technologie | 28 |
Technologie |
| Koncentracja soków owocowych wczoraj i dziś Aleksandra Klimonda | 30 |
Zielona transformacja zakładu |
| Technologie membranowe w oczyszczaniu cieczy pofermentacyjnej Agnieszka Urbanowska | 36 |
Bezpieczny produkt |
| Polskie superfoods Bartosz Kruszewski | 40 |
| Aronia jako nutraceutyk Leszek Jaszczak | 44 |
| Wykorzystanie mikrofal w konserwacji żywności Michał Araszkiewicz | 48 |
Browarnictwo |
| Młóto browarniane. Cenny odpad Natalia Polak | 52 |
| Jak mały z dużym... Rozmowa z Pawłem Porębą, Browar Nowa Wytwórnia | 56 |
Utrzymanie ruchu |
| Pompy do pracy w przemyśle spożywczym Damian Żabicki | 59 |
| Zaawansowane fotoprzekaźniki w dobie przemysłu 4.0. Tomasz Kopaczewski | 63 |
Prawo |
| System kaucyjny i rozporządzenie opakowaniowe Dawid Siedlecki | 66 |
Felieton |
| Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 70 |