Partner serwisu
Tylko u nas
30 marca 2015

Piotr Zając: Dużą inspiracją są dla nas pozostałe browary Carlsberga

Kategoria: Z życia branży

W ubiegłym roku w Browarze Kasztelan w Sierpcu zrealizowano poważne inwestycje. Uruchomiono nową, bardziej wydajną energetycznie warzelnię z filtrem zaciernym, rozpoczęto rozlew piwa do puszek. W Sierpcu można teraz produkować 2,5 raza więcej piwa niż wcześniej. Inspiracją w wyborze rozwiązań były m.in. inne browary Carlsberga w Europie.

Piotr Zając: Dużą inspiracją są dla nas pozostałe browary Carlsberga

 

– Zespół projektowy, który pracował nad rozbudową browaru, współpracował z naszymi kolegami z Danii i ze Szwajcarii, bo w pewnym sensie staramy się standaryzować rozwiązanie techniczne w grupie Carlsberg w Europie – mówi Piotr Zając, dyrektor Browaru Kasztelan w Sierpcu. – Była to część wiedzy, którą można by nazwać „odkrytym kołem”. Zawsze zadanie komuś pytania: „Gdybyś mógł cofnąć czas, to czy zrobił byś to inaczej” prowokuje do przemyśleń i rozmowy. Ludzie bardzo chętnie dzielą się wtedy swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami, że gdyby mogli zrobić coś w inny sposób, to wyglądałoby to inaczej. Na tej podstawie budowaliśmy swoją wiedzę na temat tego, co warto a czego nie warto robić w przypadku naszego projektu w Browarze w Sierpcu  – dodaje P.Zając.

 

Druga część pracy, jaką wykonywał zespół projektowy wspólnie z producentami sprzętu, to próba wypracowania kompromisu. – Każdorazowo do rozwiązań, które leżały na stole, podchodziliśmy bardzo biznesowo. Analizowaliśmy,  jakie korzyści będziemy mieli my, nasz właściciel, lokalna społeczność i nasi pracownicy. Zawsze takich interesariuszy braliśmy pod uwagę przy wyborze konkretnego rozwiązania – podkreśla Piotr Zając.

 

Gdybyś mógł cofnąć czas, to czy zrobił byś to inaczej?

Piotr Zając: Dziś jeszcze nie dostrzegam niczego takiego. Jesteśmy na etapie, w którym skończyliśmy około 80% wszystkich prac. Tworzymy centrum energetyczne i systemy zarządzania mediami. Benefity tego co zamierzaliśmy stworzyć zobaczymy tak naprawdę po sezonie 2015 roku, kiedy będziemy mieli po raz pierwszy szanse pracować przy pełnym obciążeniu. To nam da  odpowiedź na pytanie, czy chcielibyśmy coś zmienić czy nie. Dopiero przy pełnym obciążeniu pracy w dłuższym okresie czasu możemy zderzyć realia z naszymi oczekiwaniami, które mieliśmy na początku.

 

Fot. Browar Kasztelan

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ