Gloger - nowy browar otwarty w Białymstoku
W niedzielę 28 czerwca otwarty został nowy browar miejski w Białymstoku – Gloger. Przy browarze funkcjonuje restauracja.

To pierwsze takie przedsięwzięcie w stolicy Podlasia. Inspiracja do powstania browaru pochodzi z historii. Słowo Gloger wzięło się od nazwiska Zygmunta Glogera. Znany etnograf i historyk w 1880 roku, założył browar w oddalonym o 30 kilometrów od Białegostoku Jeżewie Starym. Słynął z produkcji doskonałego piwa. Ostatnią Warkę, z różnych powodów, uwarzono w Jeżewie w 1954 roku. Po browarze pozostały zabytkowe ruiny położone obok trasy z Białegostoku do Warszawy. Sam Zygmunt Gloger spoczął na Cmentarzu Powązkowskim, a w Łomży stoi jego pomnik. Piwowarskie tradycje reaktywował natomiast pierwszy białostocki browar miejski.
Gloger oraz restauracja Gloger House będą oferować odbiorcom i klientom piwo klasy premium. Warzone tradycyjnymi sposobami z surowców naturalnych i specjalnie wyselekcjonowanych: wody, słodu, chmielu i drożdży. Gloger House to także dania tradycyjnej, polskiej kuchni.
Założycielami browaru są Edyta i Waldemar Dąbrowscy, małżeństwo, które zawsze bardzo ceniło sobie znakomite piwo. Pasja doprowadziła ich do otwarcia własnego browaru.
- W Polsce i na świecie obserwujemy wzrost zainteresowania i spożycia prawdziwego piwa warzonego w regionalnych, rzemieślniczych browarach z wykorzystaniem i zachowaniem prawdziwego kunsztu piwowarskiego. Cykl produkcyjny browarów restauracyjnych pozwala warzyć piwo o niepowtarzalnym smaku, zapachu i barwie. I co równie ważne - w naszym browarze niczego nie przyspieszamy, tylko długo i dobrze wyleżakowane może osiągnąć najwyższą jakość – mówią Edyta i Waldemar Dąbrowscy.
Browar Miejski Gloger mieści się przy ul. Gen. W. Andersa 87 w Białymstoku. W załącznikach zdjęcia z browaru.
Fot: Jarosław Wrażeń