06 sierpnia 2015

Gdy brak czasu na owoce i warzywa

Kategoria: Z życia branży

Polacy mimo, iż najbardziej lubią świeże owoce i warzywa, to jedzą ich zdecydowanie za mało. Tylko 10% spożywa zalecane 5 porcji owoców a 7% – warzyw [3]

Gdy brak czasu na owoce i warzywa

Prawidłowa dieta powinna zawierać co najmniej 400 g owoców i warzyw, najlepiej w różnych formach, podzielonych na minimum 5 porcji [2]. Mimo to tylko 10% Polaków spożywa zalecane 5 porcji owoców, a 7% – warzyw [3]. Główną przyczyną jest brak czasu – zarówno na zakup produktów, jak i ich przygotowanie. Jednak w każdej dziedzinie życia można znaleźć sprytne rozwiązania. – Warto podkreślić, że rekomendowane 400 g to absolutne minimum. Im większe spożycie warzyw i owoców tym mniejsze ryzyko zachorowania np. na nowotwory czy choroby układu krążenia. Dlatego podanie tych produktów na różny sposób np. w formie musów, może zwiększyć ich spożycie. – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, dietetyk.

Ponad połowa Polaków (53,3%) potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je aż 97,3% Polaków [1].

 

Soki i musy

W tym przypadku sposobem na uzupełnienie diety w warzywa i owoce są soki i musy. Dostępne są
w wygodnych opakowaniach, które można zabrać ze sobą wszędzie. Dobrze sprawdzają się na pikniku czy wycieczce rowerowej. Mogą stanowić zarówno samodzielny posiłek, gdy poczujemy nagłe ssanie w żoładku, lub być dodatkiem do dań. Szklanka soku pomarańczowego do śniadania, zapewni energię na cały poranek. Natomiast sok pomidorowy jest ciekawą propozycją na pożywny i lekki podwieczorek. Szklanka (200 ml) soku pomidorowego dostarcza 500 mg potasu, który bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego oraz utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Z kolei musy na bazie przecieru marchwiowego zawierają beta-karoten, czyli prowitaminę A, która podczas letnich kąpieli słonecznych zadba o wzrost i odnowę uszkodzonych komórek skóry. Musy mogą być również dopełnieniem pożywnego lunchu lub drugiego śniadania.

 

Polacy nadal nie zdają sobie sprawy, że soki i musy to produkty w pełni naturalne, wyprodukowane
w 100% z owoców lub warzyw, bez użycia substancji konserwujących czy barwników. Soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne 100%, jak również 100% musy w dodatku nie są dosładzane. Są więc dobrym rozwiązaniem dla osób dbających o dobre samopoczucie i odpowiednio zbilansowaną dietę. Szklanka soku lub saszetka musu z powodzeniem może zastąpić jedną z pięciu porcji warzyw lub owoców. – Jest to szczególnie ważne bo nie zawsze mamy czas na przygotowywanie wartościowych warzywno-owocowych dań. Wówczas, siegając po sok czy mus, w łatwy sposób możemy uzupełnić porcję witamin, aby dłużej cieszyć się zdrowiem – informuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

 

Kampania „Soki i musy witaminy w SMART formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Reczypospopolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.Więcej informacj na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu oraz na fanpage „Żyj SMART” na Facebooku.

 

[1] Badanie przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet.

[2] World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002

[3] Badanie przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet.

 

Źródło i fot. KUPS

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ