Minimalny rozmiar czcionki stosowanej na opakowaniach
Rozporządzenie 1169/2011, w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, definiuje minimalny rozmiar czcionki używanej na opakowaniach. Dla konsumentów to bardzo dobra wiadomość. Wytyczne te są o wiele bardziej kłopotliwe dla przedsiębiorców.

Nie zawsze wystarczy po prostu zmienić rozmiar czcionki, czasem w związku z tą zmianą trzeba przeprojektować całe opakowanie. Nic więc dziwnego, że kwestie regulacji rozmiaru czcionki nadal budzą wiele pytań, choć rozporządzenie weszło w życie w grudniu 2014 r.
Nowe regulacje wyznaczają minimalny rozmiar czcionki, którą zapisane będą informacje na temat żywności. Najmniejsza dopuszczalna czcionka powinna mieć rozmiar x (por. rys.) w wysokości co najmniej 1,2 mm dla większości opakowań. Jeśli największa powierzchnia opakowania ma pole mniejsze niż 80 cm2, można zastosować czcionkę o x w wysokości 0,9 mm. Określenie wielkości czcionki poprzez wskazanie minimalnej wysokości „x” budzi jednak wątpliwość, jakiej czcionki (określanej w punktach) należy użyć? Źródła, w tym na przykład Food and Drink Industry Ireland, jako minimalną czcionkę (x=1,2 mm) wskazują Times New Roman 8, dla x=0,9 mm odpowiednio Times New Roman 6. Problem jednak w tym, że czcionka czcionce nierówna, zatem rozmiar 8 nie może być uznany za rozmiar uniwersalny.
Różnice pomiędzy faktyczną wielkością liter w typowych czcionkach o rozmiarze 8 obrazuje poniższe zestawienie:
Times New Roman 8
Verdana 8
Arial 8
MyriadPro 8
DINPro-Light 8
Warto sobie to uświadomić, tym bardziej, że za użycie zbyt małej czcionki możemy otrzymać karę. Przy czym szczególnego podkreślenia wymaga fakt, że 1,2 mm to wartość samej wysokości x, a więc np. wysokości takich liter, jak: x, c, a, u.
Fot. freeimages.com