Jaki smak soku najchętniej wybierają Polacy?
Polacy piją mało soków[1]. Jeśli już po nie sięgają to najczęściej wybierają jabłkowy. To ulubiony smak soku 34,7% dzieci oraz 27,3% dorosłych. Mniejszą popularnością wśród Polaków cieszą się natomiast soki warzywne. Sok pomidorowy wybiera zaledwie 5,3% dorosłych oraz 3,3% dzieci[2].
Szklanka soku dziennie to prosty i dobry sposób na uzupełnienie cennych dla organizmu witamin i minerałów. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożycie min 400 gram owoców i warzyw dziennie[1], przy czym szklanka soku z powodzeniem może zastąpić jedną dzienną porcję warzyw lub owoców[2], co potwierdza również Instytut Żywności i Żywienia. Polacy jednak piją mało soków. Przeciętny Polak wypija około 11,4 litrów soków rocznie[3]. Średnio są to jedynie 32 ml soku dziennie, czyli szklanka tygodniowo, podczas gdy eksperci zalecają spożywanie szklanki (200 ml) dziennie[4]. Przykładowo Finowie wypijają 22 litry a Norwegowie około 26 litrów soków rocznie na osobę[5].
Jaki smak soku Polacy lubią najbardziej?
Polacy najchętniej sięgają po sok jabłkowy. Wybiera go 27,3% dorosłych oraz 34,7% dzieci[6]. „Sok jabłkowy to naturalne źródło witamin, składników mineralnych i polifenoli, które korzystnie działają na nasz organizm. Przykładowo, zawarta w soku jabłkowym witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości. Warto wiedzieć, że nasz organizm nie potrafi gromadzić witaminy C, dlatego należy dostarczać ją sukcesywnie, na przykład w formie soku jabłkowego. Mętne soki jabłkowe zawierają również błonnik w postaci pektyn, który reguluje pracę układu pokarmowego” – tłumaczy dietetyk, dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Popularnością wśród polskich konsumentów cieszą się również soki pomarańczowy i wieloowocowy. Sok pomarańczowy chętnie pije 24,3% dorosłych oraz 21,7% dzieci, natomiast wieloowocowy 23,7% dzieci i 22,3% dorosłych[7].
„Sok pomarańczowy to bogactwo witaminy PP, czyli niacyny, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, dlatego powinny go spożywać osoby narażone na stres. Dobra wiadomość dla pań – niacyna, którą znajdziemy właśnie między innymi w soku pomarańczowym pomaga także zachować zdrową skórę. Zawarte także w soku pomarańczowym foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego” – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Warto zaznaczyć, że do soków nie wolno dodawać substancji konserwujących, słodzików oraz barwników. Do soków owocowych i pomidorowych nie wolno również dodawać cukrów. Zatem soki owocowe to produkty w pełni naturalne, wyprodukowane wyłącznie z owoców.
Niskie spożycie soków warzywnych
Pomimo tego, że prawie połowa (45%) Polaków przyznaje, że w ich diecie jest za mało warzyw, soki warzywne to wybór zaledwie 2% dzieci oraz 3,7% dorosłych. Sok pomidorowy wybiera 5,3 % dorosłych oraz 3,3 % dzieci[8].
„Jest wiele czynników, które wpływają na tak niskie spożycie soków warzywnych przez Polaków. Począwszy od smaku, który jest mniej wyrazisty od soków owocowych, mniej słodki, czasem cierpki, po uwarunkowania kulturowe, wynikające z braku tradycji picia tego rodzaju produktów. Wielka szkoda bo soki warzywne, a zwłaszcza sok pomidorowy, to doskonałe źródło składników takich jak potas, który reguluje ciśnienie krwi. Zawarta w sokach marchwiowych witamina A, odpowiedzialna jest między innymi za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Jedna szklanka pasteryzowanego soku marchwiowego (200 ml) pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Przecierowe soki warzywne zawierają również błonnik pokarmowy tak istotny dla prawidłowego układu trawiennego– wyjaśnia dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Do soków pomidorowych oraz warzywnych nie wolno dodawać cukrów ani innych substancji słodzących. Dozwolone prawem dodatki do soków warzywnych to witaminy, sole mineralne, sól i przyprawy. Do wszystkich soków, niezależnie od opakowania (w kartonach czy w butelkach), zabronione jest natomiast dodawanie substancji konserwujących,barwników i sztucznych aromatów.
[1] AIJN 2014 Liquid Fruit, Market Report
[2] Badanie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet
[1] World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002
[2] Antonio Agudo, MD, MSc, PhD, Unit of Emidemiology, Catalan Institute of Oncology (ICO), Spain, Measuring intake of fruit or vegetables, WHO Background paper, 2005
[3] AIJN 2014 Liquid Fruit, Market Report
[4]http://www.izz.waw.pl/pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/530-zapraszamy-na-konferencje-warzywa-owoce-i-soki-w-prewencji-przewleklych-chorob-niezakaznych
[5] AIJN 2015 Liquid Fruit, Market Report
[6] Badanie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet[7] Badanie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet
[8] Badanie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet
Źródło, fot. informacja prasowa