Partner serwisu
22 października 2015

Jakość. Trwałość. Aktywność

Kategoria: Artykuły z czasopisma

W nowoczesnym przetwórstwie żywności niezbędne jest określenie miary dostępności wody w środowisku. Stan powiązania cząsteczek wody ze składnikami żywności można opisać liczbowo za pomocą parametru aktywności wody. Może ona być wskaźnikiem jakości i trwałości produktów mleczarskich.

Jakość. Trwałość. Aktywność

 

Wiedza współczesnego technologa żywności na temat wody jest obszerna. Jednak przeważnie związana jest z odpowiedzią na pytanie – ile jest wody w produkcie lub przetwarzanym surowcu? Obecnie odpowiedź na to pytanie bywa już niewystarczająca.

 

Aktywność wody

Aktywność wody (aw) albo wilgotność względna równowagowa (ERH) określa aktywną część zawartości wody w produkcie. Opisuje ona znacznie lepiej przebieg wielu reakcji i zjawisk biochemicznych w produkcie niż zawartość wody. Wyniki pomiaru uzyskuje się w kilku minut, a niewielkie wymiary aparatów pozwalają na ich przenoszenie lub instalowanie w dowolnym miejscu na linii produkcyjnej i powierzchniach magazynowych.

 

Cały artykuł został opublikowany w numerze 3/2015 magazynu "Agro Przemysł"

 

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ