Partner serwisu
03 listopada 2015

Jak wyróżnić alergeny na opakowaniu żywności?

Kategoria: Bezpieczny produkt

Spożycie nawet niewielkiej ilości alergenu może być niebezpieczne dla zdrowia osoby cierpiącej na alergię, a nawet zagrażać jej życiu. Aby umożliwić osobom chorującym na alergię dostęp do tych ważnych dla zdrowia informacji, w rozporządzeniu 1169/2011 wprowadzono zasadę wyróżniania alergenów w wykazie składników produktów.

Jak wyróżnić alergeny na opakowaniu żywności?

„Dużą zmianą w stosunku do poprzednio stosowanych rozwiązań jest umieszczanie alergenów w wykazie składników. Warto pamiętać, że składniki uszeregowane są wagowo. Po miejscu, jakie alergen zajmuje w wykazie, można więc ocenić, czy w danym produkcie znajduje się go dużo, czy mało. Ale najważniejszą zmianą jest dodatkowe wyróżnienie” – podkreśla przedstawicielka SHOS.PL. Alergeny można wyróżnić za pomocą kroju, grubości lub koloru czcionki, można też użyć podkreślenia, innej wielkości liter lub zastosować zakreślenie:

mleko (czcionka podstawowa)

mleko (czcionka podstawowa powiększona)

mleko (inny krój czcionki)

mleko (inna grubość czcionki)

mleko (inny kolor)

mleko (podkreślenie)

MLEKO (wielkość liter)

mleko (zakreślenie)

 

Często spotykane są też kombinacje powyższych możliwości, jak np. mleko (inny krój, pogrubienie, podkreślenie). Na marginesie – jeśli nazwa składnika składa się z kilku wyrazów, zaznaczamy tylko ten bezpośrednio kojarzony z alergenem, np. mleko w proszku.

 

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ