Partner serwisu
27 kwietnia 2016

Zapewnienie bezpieczeństwa żywościowego jest podstawowym obowiązkiem każdego państwa

Kategoria: Z życia branży

– Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego jest podstawowym obowiązkiem każdego państwa, a zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce wpisane jest w strategię bezpieczeństwa narodowego – mówił sekretarz stanu Jacek Bogucki, podczas debaty na temat bezpieczeństwa żywnościowego.

Zapewnienie bezpieczeństwa żywościowego jest podstawowym obowiązkiem każdego państwa

 

Spotkanie odbyło się w miniony czwartek i było kolejnym w ramach cyklu debat otwartych, organizowanych przez miesięcznik „Polityka Polska”.

Podczas dyskusji podkreślano, że z bezpieczeństwem żywnościowym wiąże się pojęcie samowystarczalności żywnościowej kraju, ogólnie opisywane jako zdolność całej gospodarki – zarówno rolnictwa (surowce), przemysłu spożywczego (zdolności przetwórcze), jak i  innych sektorów (w tym handlu) – do pokrycia krajowego popytu na żywność.

Sekretarz stanu podkreślił, że analiza samowystarczalności żywnościowej Polski na poziomie całego sektora rolno-spożywczego oraz poszczególnych jego działów świadczy o tym, że Polska jest samowystarczalna żywnościowo.

Wejście Polski do Unii Europejskiej spowodowało dodatkowo zwiększenie naszego bezpieczeństwa żywnościowego. Problematyka ta zajmuje bardzo ważne miejsce we Wspólnocie, zwłaszcza przy ustanawianiu WPR.

 

– Wysoki poziom produkcji rolnej, liberalizacja handlu, dochody mieszkańców oraz rozwój przetwórstwa i handlu spowodowały, że dyskusja nad bezpieczeństwem żywnościowym skupia się w coraz większym stopniu nad zapewnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności – zaznaczył Jacek Bogucki.

 

Źródło, fot. Ministerstwo Rolnictwa

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ