Dyplomowany piwowar – studia podyplomowe. Nabór trwa do 15 sierpnia
Studia podyplomowe „Dyplomowany piwowar – technologia browarnicza z elementami techniki” trwają 2 semestry (1 dwudniowy zjazd w miesiącu). W ramach 200 godzin podzielonych tematycznie na 5 modułów, Student będzie uczestniczył zarówno w wykładach, jak i ćwiczeniach laboratoryjnych.
Z uwagi na brak kierunkowego wykształcenia, kadra browarów wykazuje zainteresowanie podnoszeniem swoich kwalifikacji, jednak na rynku edukacyjnym dostępne są wyłącznie krótkie (1-2 dniowe kursy) lub studia wyższe (np. technologia żywności).
Dwa rozwiązania
Pierwsze rozwiązanie, z uwagi na ograniczenia czasowe nie daje solidnej bazy w zakresie technologii browarniczej, natomiast druga opcja oznacza studia trwające 3,5-5 lat, z ograniczonym udziałem przedmiotów specjalistycznych z zakresu browarnictwa.
Brak jest więc oferty pośredniej: dającej w stosunkowo krótkim czasie, rzetelną porcję fachowej wiedzy specjalistycznej. Oferty uczelni zagranicznych są trudno dostępne pod względem organizacyjnym i finansowym. Reasumując, utworzenie studiów podyplomowych z zakresu browarnictwa wypełni lukę na polskim rynku edukacyjnym i pozwoli podnieść kwalifikacje wielu osobom czynnie pracującym, lub planującym związać się z ww. sektorem.
Główne moduły studiów:
- Technologia słodownicza i urządzenia przemysłu słodowniczego
- Procesy i urządzenia działu warzelni
- Fermentacja, dojrzewanie i stabilizacja piwa
- Obliczenia technologiczne i podstawy automatyki w browarnictwie
- Procesy inwestycyjne, organizacja pracy i kontrola jakości w browarze
Celem kształcenia w ramach studiów podyplomowych „Dyplomowany piwowar – technologia browarnicza z elementami techniki” jest przekazanie wiedzy studentom oraz nabycie przez nich umiejętności i kompetencji z zakresu technologii żywności, a w szczególności technologii browarniczej. Absolwenci studiów mogą być technologami w zakładach produkujących piwo, zarówno w skali rzemieślniczej jak i wielkoprzemysłowej.
Ponadto Absolwenci nabywają kwalifikacje z zakresu projektowania produktów, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie. Posiądą oni wiedzę w zakresie planowania i zarządzania produkcją browarniczą, oraz zagadnień formalno-prawnych w tym segmencie działalności gospodarczej.
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ.
Fot. 123rf.com