Niedozwolone używanie nasion chia
Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w niektórych kategoriach produktów spożywczych – głównie jogurtach i deserach.
W opinii z 2009 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo całych i mielonych nasion chia. Odnosząc się do najnowszych danych toksykologicznych spożycie ich w ilości nieprzekraczającej 5% objętości nie powoduje negatywnych skutków zdrowotnych. Nasiona te zostały dopuszczone do zastosowania tylko do pieczywa zgodnie z decyzją Komisji nr 2009/827/WE.
Nasiona chia w wyrobach spożywczych
W 2013 roku rozszerzone zostało zastosowanie chia jako nowego składnika żywności. Brytyjska firma, wprowadzająca nasiona na rynek, przedstawiła informacje dotyczące bezpieczeństwa i zagrożeń wynikających ze spożywania ich. Na podstawie tego raportu Komisja Europejska i państwa członkowskie zgodziły się na zwiększenie objętości tego produktu do 10% w następujących wyrobach:
- -wyrobach piekarskich
- śniadaniowych przetworach zbożowych
- -mieszankach owoców, orzechów i nasion oraz
- w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.
Nasiona chia w jogurtach i deserach nie mogą być sprzedawane do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie ich do obrotu na terenie Unii Europejskiej. Za nieprzestrzeganie tego przepisu grozi kara grzywny lub ograniczenia wolności.
Komentarze