Partner serwisu
30 sierpnia 2017

Kończy się lato, oczyść swój organizm

Kategoria: Aktualności

W zdrowym ciele zdrowy duch, dlatego po okresie wakacyjnym warto przeprowadzić detoks organizmu. Na jakie produkty należy zwrócić uwagę?

Kończy się lato, oczyść swój organizm

Dlaczego warto?

W okresie wakacyjnym przeważnie nie przejmujemy się kaloriami i zdrową żywnością. Pozwalamy sobie na słodkie gofry, fast foody czy lody. To nie są dobre produkty dla naszego organizmu.

Odpowiedzialność za zakłócenie perystaltyki, czyli prawidłowych skurczów jelit leży po stronie złej diety. Jedzenie wysoko przetworzonej żywności, a także codzienne menu „bogate” w cukry, tłuszcze nasycone, pozbawione warzyw i owoców, a tym samym naturalnego błonnika pokarmowego, sprawia, że organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować - przestrzega Monika Honory, ekspert ds. żywienia.

Z tego powodu warto zainteresować się detoksykacją. Przynajmniej raz na kilka miesięcy - najlepiej przy zmianie pór roku.

Detoks tak, ale z głową

Decyzja o oczyszczeniu organizmu to pierwszy krok. Drugim jest przygotowanie odpowiedniego menu.

Codziennie przeprowadzam wiele konsultacji żywieniowych, przez co zauważyłam, że osoby rozpoczynające odchudzanie bardzo często narzekają na problemy związane z zaburzeniami trawienia, niską odpornością, wzdęciami, problemami skórnymi czy nagromadzeniem wody w organizmie. Warto w tym miejscu pokreślić, że jakość jedzonych przez nas produktów wpływa nie tylko na ciało, ale także na aspekt psychiczny. Przewlekłe uczucie zmęczenia, drażliwość, stany lękowe, a także podenerwowanie to tylko niektóre objawy. Krótko mówiąc, jesteśmy tym, co jemy – mówi Honory.

Owoce i warzywa tak, ale…

Pierwszymi produktami, które kojarzą nam się z dietą detoksykacyjną to warzywa i owoce. Trzeba jednak uważać, by nie przedobrzyć. Honory przestrzega jednak, by nie przesadzać.

Spożywanie tylko surowych jarzyn i owoców w nadmiarze wychładza oraz osłabia organizm. W sokach czy popularnych smoothies, owoce i warzywa są miksowane razem, a powinny być serwowane w osobnych posiłkach - mówi i proponuje warzywa gotowane, na przykład w formie zup.

Jakie zupy są najlepsze?

Bez kostek rosołowych, bulionów i przypraw z glutaminianem sodu. Wtedy mamy pewność, że nasz posiłek będzie cennym źródłem witamin, błonnika i składników odżywczych. Warto podkreślić, że według badań gotowanie nie pozbawia produktów cennych wartości. Na wysoką temperaturę narażone są tylko witamina C i kwas foliowy. Co więcej, niektóre składniki - jak na przykład pomidory - mogą nawet zyskać przy gotowaniu. Warto urozmaicać zupy i dodawać do nich kaszę, makaron, ryż czy mięso. Wtedy na pewno nie będziemy narzekać na monotonne posiłki!

źródło: newsrm.tv
fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ