Gdzie przydają się jony? Metody jonowymienne w przemyśle spożywczym
Leszek Jaszczak
Metody jonowymienne mogą być potencjalnie wykorzystane do rozdzielania wielu typów cząsteczek jak np. jonów metali, białek, aminokwasów i cukrów. Technologia ta jest wykorzystywana w procedurach analitycznych jak np. chromatografii na bardzo małą skalę. Z drugiej strony umożliwia ona operacje produkcyjne na skalę przemysłową, takie jak demineralizacje lub odzyskiwanie białka.

(…) Zastosowanie wymiany jonowej można podzielić ze względu na rodzaj przemysłu lub surowca. Główne obszary w przemyśle spożywczym, gdzie proces jest używany lub rozwijany to oczyszczanie cukru, nabiału i wody. Opisywane metody są szeroko stosowane, w celu odzyskania, oddzielania i oczyszczania przeciwciał monoklonalnych i enzymów. Innym sposobem kategoryzacji jest typ separacji, na przykład: usuwanie drobnych elementów, np. odbarwianie; wzbogacenie w frakcje, np. odzyskiwanie białka z serwatki lub krwi; izolowanie cennych związków, np. produkcji oczyszczonych enzymów.
Autor: Leszek Jaszczak
Fot.: www.sxc.hu
Cały artykuł został opublikowany w magazynie "Agro Przemysł" nr 1/2013 zamów prenumeratę (papierową bądź elektroniczną) |