Renesans żurawiny
Dorota Kręgiel
Konsumenci są dziś coraz bardziej zaniepokojeni obecnością w produktach spożywczych różnych konserwantów chemicznych. Coraz częściej ich wybór pada na żywność naturalną, bezpieczną, zawierającą duże ilości naturalnych przeciwutleniaczy.

Bogatym źródłem przeciwutleniaczy są owoce jagodowe. Ich związki bioaktywne: fenole i kwasy organiczne, wykazują także działanie antydrobnoustrojowe. Do takich jagód można zaliczyć żurawinę i jej sok. Żurawina (Vaccinium) występuje w postaci 2 gatunków – północnoamerykańskiej żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon) i żurawiny błotnej (Vaccinium oxycoccus). Obydwa gatunki występują w Polsce, pierwszy jako zadomowiony antropofit, drugi jako gatunek rodzimy. Żurawina błotna rośnie dziko na torfowiskach i zbiera się ją po pierwszych jesiennych przymrozkach. Owoce zawierają 88% wody, błonnik, witaminy C, E, A, B1, B2, mikroelementy (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo) oraz węglowodany. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim związki fenolowe, głównie proantocyjanidyny - bezbarwne składniki roślin, które pod wpływem kwasów mineralnych przekształcają się w barwne antocyjanidyny - aglikony. Reprezentują one około 60% całkowitej ilości związków fenolowych. Również obecne są antocyjany - glikozydy (16%), flawonoidy (14%) oraz kwasy - hydroksycynamonowy (7%) i hydroksybenzoesowy (0,05%). Fenole pełnią ważną funkcję przeciwutleniaczy, kwas benzoesowy sprawia, że żurawina jest owocem długo zachowującym świeżość, a kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają jej kwaśny, cierpki smak.
Autor: Dorota Kręgiel
Fot. www.sxc.hu
Pełna wersja artykułu ukaże się we wrześniowym wydaniu magazynu "Agro Przemysł", wydawanym na konferencje „Woda i ścieki w przemyśle spożywczym” |