Spomlek liderem w produkcji salami
Wpis do KRS ostatecznie potwierdził połączenie SM Spomlek i OSM Chojnice. Nowy zakład koncentruje się na wytwarzaniu sera salami, którego Spomlek jest największym polskim producentem.

SM Spomlek od początku deklarowała, że za decyzją o przyłączeniu stoi potrzeba znacznego zwiększenia mocy produkcyjnych żółtych serów. Radzyńska spółdzielnia jest znana szerokiej rzeszy konsumentów głównie dzięki marce Radamer (Serenada) oraz serom długodojrzewającym Bursztyn, Szafir i Rubin. Połączenie z OSM Chojnice pozwoli Spomlekowi na osiągnięcie pozycji lidera na rynku sera salami. Jednak, aby w pełni zaspokoić popyt zgłaszany przez odbiorców Spomleku, mleczarnię czeka jeszcze wiele pracy. Niezbędne będą inwestycje, a także wdrożenie obowiązujących w pozostałych zakładach reżimów jakościowych.
Chojnicka mleczarnia w ciągu kilku ostatnich miesięcy zmieniła swój profil produkcyjny. Zrezygnowano m.in. z wytwarzania galanterii, która stanowiła nieznaczną część asortymentu. Zakład produkuje teraz niemal wyłącznie ser salami oraz masło. Sery są już dostępne w całej Polsce pod markami Spomleku. Na potrzeby lokalnego rynku nadal powstawać będzie Nasz Salami oraz Masło Ekstra.
Źródło: Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK