Partner serwisu
13 lutego 2019

Karotenoid w mandarynkach pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej

Kategoria: Aktualności

Badacze z Walencji odkryli karotenoid obecny w mandarynkach i kilku innych owocach, który pomaga zredukować tkankę tłuszczową o 30%.

Karotenoid w mandarynkach pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej

Odkrycie może mieć obiecujące zastosowanie w zapobieganiu otyłości, ale nie jako substytut narkotyków lub jako cudowny produkt do odchudzania.
 
Badanie z karotenoidem przeprowadzono na C. elegans, czyli bezkręgowcu posiadającym wysoki procent genów wspólnych z ludzkimi. Obiecujące wyniki sprawiły, że teraz zostaną przeprowadzone testy na gryzoniach.

Poza tym otwierają drzwi do potencjalnego rozwoju w przemyśle rolno-spożywczym, ponieważ karotenoid jest równie skuteczny przy bezpośrednim spożyciu owocu, soku czy w postaci dodatku do produktów mlecznych lub napojów bezalkoholowych.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ