13 maja 2019

Produkcja owoców w Czechach zmalała od momentu wejścia do UE

Kategoria: Aktualności

W ciągu ostatnich 15 lat produkcja owoców w Czechach spadła o prawie 20 procent.

Produkcja owoców w Czechach zmalała od momentu wejścia do UE

Za to Polska od tego czasu podwoiła produkcję jabłek, co czyni ją największym producentem tego produktu w Europie.
 
W latach 2000-2004 czescy rolnicy zbierali 194 tys. ton owoców rocznie. Jednak w 2017 i 2018 r. wydajność wyniosła zaledwie 157 tys. ton. Straty w uprawie owoców spowodowane niższą produkcją i mniejszymi cenami obniżyły powierzchnię areału.

W obrębie ostatnich czterech lat zniknęło 3,5 tys. ha sadów. Do tego dochodzi zła struktura drzew, przez co z prawie 14 tys. ha sadów 42% jest naprawdę „przestarzałe”, co prowadzi do niższych plonów.
 
W przypadku jabłek problem stanowi tani import z Polski. Czeskie jabłka można sprzedawać tylko po polskich cenach w sieciach supermarketów. Jeśli rolnicy pokryją koszty transportu, pakowania i przechowywania, zarobią tylko 0,16 euro za jeden kilogram jabłek. To znacznie mniej niż w 2004 r.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ