Partner serwisu
30 maja 2019

Barilla w trosce o planetę

Kategoria: Aktualności

Barilla produkuje makaron od czterech pokoleń. Dla włoskiego producenta najwyższej jakości produktów, jedzenie to nie tylko czynność, która ma na celu zaspokojenie głodu. Chodzi o radość, energię, dobre samopoczucie i szacunek dla ludzkości oraz Ziemi. Jako wiodąca na świecie firma spożywcza Barilla wierzy, że konieczne jest propagowanie i promowanie tych wartości oraz zobowiązanie do dbania o społeczeństwo i o środowisko. Ten program nosi nazwę „Good for You, Good for the Planet”.

Barilla w trosce o planetę

Jak firma stara przyczynić się do lepszego systemu produkowania żywności? Na ten temat światowi eksperci rozmawiać będą podczas Insieme Day w Berlinie 6 czerwca br.

Insieme w języku włoskim oznacza „razem” i to jest kluczem w rozwiązywaniu pilnych problemów w dzisiejszym systemie produkcji żywności. Jako światowy lider w branży spożywczej Barilla czuje się odpowiedzialna za zrozumienie tych problemów i tym samym chce pomagać w ich rozwiązywaniu. Traktuje planetę jak własny dom. Szuka szans na lepsze życie dla przyszłych pokoleń.

Insieme Day – 6 czerwca 2019 roku

Barilla co roku organizuje debatę na tematy związane z ochroną środowiska. Insieme Day tym razem będzie organizowany w Berlinie, gdzie spotkają się eksperci z dziedziny polityki, ekologii oraz mediów. To będzie doskonała okazja do dyskusji na wiele ważnych tematów takich jak m.in.: rola produkcji żywności dla środowiska, ograniczenie emisji CO2 oraz zmiana przyzwyczajeń i decyzji zakupowych pokolenia Y. Zgromadzeni prelegenci będą rozmawiać o tym, w jaki sposób można lepiej współpracować z zainteresowanymi stronami, ustalić, w jaki sposób poprawić możliwości branży (rolnictwa i producentów żywności) w zakresie ochrony środowiska.

Jest się czym chwalić – Wasa eliminuje emisję CO2

Ważną rolę podczas Insieme Day będzie miała firma Wasa należąca od 20 lat do rodziny Barilla. Ma ona jasno wytyczoną misję. W ramach strategii “Good for You, Good for the Planet” podejmuje szereg działań mających na celu ochronę środowiska.

W 2010 roku Wasa zaczęła bardzo aktywnie działać na rzecz zmniejszenia wszelkich negatywnych oddziaływań jakie produkty firmy mogą mieć na środowisko. Stopniowo zredukowano emitowany przez piekarnie CO2 aż o 82%, a 99% opakowań Wasa jest przetwarzalnych, czyli podlegających procesowi recyklingu. Obecnie, producent chrupkiego pieczywa osiągnął zerową emisję CO2 poprzez wspieranie projektów ochrony lasów deszczowych i energii odnawialnej, tym samym stając się pierwszą marką chrupkiego pieczywa, która zrekompensowała emisję CO2 w 100%.

Dostęp do zdrowej i świeżej żywności jest powszechnym wyzwaniem. Bardzo istotny jest także dostęp do właściwej i wyczerpującej informacji dotyczącej pochodzenia, sposobu wytworzenia oraz składu produktów. Wszyscy, od agencji rządowych, przez przedsiębiorstwa, rolników, po organizacje pozarządowe, są za to bardziej odpowiedzialni niż kiedykolwiek wcześniej.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ