10 czerwca 2019

30 tys. ton hiszpańskich owoców pestkowych skierowanych do przetworzenia na sok

Kategoria: Aktualności

Hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności zatwierdziło ilość 30 tys. ton, aby przerobić wycofane brzoskwinie, nektaryny, brzoskwinie Paraguayo i płaskie brzoskwinie w sok, tak jak to miało miejsce w poprzednim sezonie.

30 tys. ton hiszpańskich owoców pestkowych skierowanych do przetworzenia na sok

Decyzja została podjęta po trudnym początku hiszpańskiej kampanii dotyczącej owoców pestkowych i uzasadnionym żądaniu pomocy ze strony sektora.
 
Oczekuje się, że środek ten zapewni równowagę między podażą a popytem oraz wzmocni pozycję organizacji producentów, które mogą składać wnioski od poniedziałku 10 czerwca.
 
Ministerstwo ustaliło maksymalną wielkość wycofania 30 tys. ton, która zostanie sfinansowana w ramach programów operacyjnych organizacji producentów owoców i warzyw. Kwoty pomocy wypłaconej producentom na finansowanie tych wypłat mogą przekroczyć 14,3 mln euro.
 
Dostawy rozpoczną się w najbliższych dniach, po zamknięciu umów między organizacjami charytatywnymi a przemysłem przetwórczym. Przyczyni się to do wzmocnienia rynku oraz zapobiegania i zwalczania wszelkich zakłóceń w jego trakcie, unikając jednocześnie akumulacji zapasów w bardzo wrażliwym sektorze, zważywszy na szybko psujące się owoce pestkowe.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ