13 czerwca 2019

Prymat - sosy na grilla

Kategoria: Aktualności

Scenariusz jest zazwyczaj taki sam: mięso, sałatka na grilla i orzeźwiający napój. Wystarczy rozgrzany ruszt i zapach skwierczącego mięsa, a nawet zapracowany sąsiad zjawi się przy stole. Potrawy na grilla znikną z talerzy jeszcze szybciej, jeśli dorzucimy oryginalny sos do grilla. Co wybrać zamiast musztardy, ketchupu i majonezu?

Sos miodowo-musztardowy do karkówki z grilla

To propozycja dla wszystkich, którzy lubią smak musztardy, ale na grillu z chęcią spróbowaliby jej w nowej odsłonie. Sos miodowo-musztardowy to niby nic odkrywczego, jednak nie każdy o nim słyszał. Przepis na sukces? Proste składniki i maksimum wyrazistego smaku. Pasuje do karkówki, ale i będzie doskonałym towarzyszem skrzydełek z grilla. Polubimy go w zestawie z grillowanymi warzywami.

Dip do grilla powstaje na bazie musztardy oraz płynnego miodu. Ostra, wyrazista w smaku, musztarda rosyjska świetnie łączy się ze słodyczą płynnego złota, dając ostro-słodkie połączenie. Do mieszanki warto dodać oliwę z oliwek, trochę ciepłej wody oraz odrobinę soli. Aby sos do grilla się nie rozwarstwił, najlepiej wymieszać go w blenderze. Warto zrobić większą ilość – zniknie szybko.

Sos chimichurri do steków

Ziołowy sos chimichurri jest pozycją obowiązkową w Argentynie – świetnie smakuje z pieczonymi pierożkami empanada z wołowiną, jak i mięsnymi specjałami z grilla. Czas go rozpowszechnić na polskich stołach.

Sos chimichurri przypomina pesto, jednak jego smak jest znacznie bogatszy i bardziej wyrazisty. Podstawą ziołowego dipu do grilla jest natka pietruszki. To do niej dorzucamy ząbek czosnku, papryczkę chili, oregano, winny ocet, oliwę z oliwy i odrobinę soli. Najłatwiej sos przyrządzić w blenderze. Przed podaniem warto go schłodzić w lodówce, aby wszystkie składniki się przegryzły. Pozostaje tylko czekać na deszcz komplementów na temat tego niewiarygodnie dobrego smaku.

Sos tzatziki do ryby i grillowanych warzyw

Kraina łagodności, ale z z pazurem – właśnie tak można określić smak greckiego dipu do grilla. Świeży, aromatyczny sos na Południu podaje się jako przystawkę z chlebkami pita. Na polskim grillu szybko znajdzie swoich entuzjastów – świetnie komponuje się z rybą z grilla, jak i podbije smak warzywnych szaszłyków. Nie ma nic lepszego niż tzatziki z upieczonym bakłażanem, cukinią czy ziemniakiem. Jak wyczarować to cudo w kuchni? Bardzo prosto.

Dip do grilla swój świeży smak zawdzięcza ogórkom gruntowym – obrane ze skórki można pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Niezbędny będzie także gęsty jogurt grecki i ząbek czosnku. Doprawiony solą, pieprzem i przyprawą do sosu Tzatziki sos do grilla można udekorować koperkiem oraz pokrojonymi czarnymi oliwkami. I mamy Grecję w Polsce!

Ostry sos z Tabasco do kiełbasy z grilla

Ten sos do grilla polecamy amatorom mocnych wrażeń smakowych – będzie naprawdę ostro! Ostry sos Tabasco i musztarda francuska to wybuchowy duet. Do tego łagodny ketchup, trochę płynnego miodu oraz posiekany drobno ząbek czosnku i mamy idealną kompozycję. Do jakich potraw z grilla zaserwować ostry sos? Przyrumieniona kiełbasa czy kaszanka z rusztu nabiorą nowego, bogatszego smaku. Uwaga! Przy komponowaniu sosu warto zwrócić uwagę na ilość sosu Tabasco, aby nie była zabójcza dla kubków smakowych.

źródło: prymat.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ