13 września 2019

Rekordowa produkcja owoców cytrusowych

Kategoria: Aktualności

Według danych zaprezentowanych przez Agrodigital, w sezonie 2018/2019 światowy zbiór owoców cytrusowych osiągnął rekordowe wyniki, głównie dzięki sprzyjającym warunkom pogodowym i wydajności nowych odmian. Mimo niewielkiego areału UE udało się zwiększyć produkcję o 4%.

Rekordowa produkcja owoców cytrusowych

Zbiory w omawianym sezonie szacuje się na rekordowe 101,5 mln ton, co daje wzrost o 9% w porównaniu do ubiegłego roku. Dominują tu pomarańcze z udziałem rzędu 53,4%, mandarynki z 31,5%, cytryny i limonki z 8,3% oraz grejpfruty z 6,7%.

Spożycie świeżych cytrusów pozostało stabilne, podczas gdy konsumpcja soków spadła z powodu silnej konkurencji soków z innych owoców. Spożycie świeżych cytrusów szacuje się na 73,2 mln ton, przy czym głównymi smakami są pomarańcze i mandarynki. Razem te dwa rodzaje owoców stanowią 83% całości o mniej więcej równym rozkładzie. Zużycie soku ocenia się na 28 mln ton. Sok pomarańczowy ma najważniejszy udział z 83,3%.

Eksport szacuje się na 10,4 mln ton. Tu największy udział, bo w wielkości 45,6% stanowią pomarańcze, 26,2% to mandarynki, 20,1% to cytryny i limonki oraz 8,1% to grejpfruty. Z 10 mln ton importu pomarańcze stanowią 44,8%, mandarynki - 26,3%, cytryny i limonki - 20,8%, a grejpfruty - 8%.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ