Produkcja cytrusów w Hiszpanii spadnie o 17%
Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności spotkało się z sektorem owoców cytrusowych w Madrycie, aby ogłosić perspektywy produkcji w bieżącym sezonie, który rozpoczął się 1 września tego roku, a także dane dotyczące importu owoców cytrusowych do Unii Europejskiej oraz deklaracje ze Wspólnego Polityka rolna (WPR) w sprawie odmian i roku sadzenia drzew.
Produkcja cytrusów w sezonie 2019/2020 szacowana jest na 6,27 mln ton, czyli to o 17% mniej niż w minionym roku i 8% poniżej średniej z ostatnich 5 lat.
Jeśli chodzi o import owoców cytrusowych, wielkości sprowadzane do UE w poprzedniej kampanii były niższe w skali sezonu, głównie z uwagi na wysoką produkcję w Hiszpanii.
Niemniej jednak pierwszy raz dostępne są informacje na temat odmiany i roku sadzenia drzew, co można wykorzystać do opracowania strategii oraz poprawy planowania i monitorowania produkcji.
Komentarze