Partner serwisu
24 września 2019

Rzecz o masłach orzechowych i klarowanym oraz kawie kuloodpornej

Kategoria: Aktualności

Wprawdzie masło orzechowe ma swoje święto w USA i Holandii tylko raz -24 stycznia, a „poprawiny” 1 marca, gdy Amerykanie obchodzą jeszcze Dzień Miłośników Masła Orzechowego, to w mediach społecznościowych przybywa rankingów. Nasi blogerzy doradzają, aby wybierać te stuprocentowe, czyste, bez jakichkolwiek dodatków. I słusznie - podaje Stowarzyszenie "Polska Ekologia".

Rzecz o masłach orzechowych i klarowanym oraz kawie kuloodpornej

Masło orzechowe u Azteków i Elvisa Presley,a i w kosmosie

Masło orzechowe, albo poprawna nazwa – pasta orzechowa była wyrabiana już przez Azteków na przełomie III i II wieku p.n.e., a w bliższych nam czasach owa pasta robiła karierę w Sanatorium Battle Creek w stanie Michigan (USA). Tam od 1893 r. stosował ją jako „lek roślinny” w menu dla pacjentów ( opatentował w 1898 r.) dr John Harvey Kellogg – lekarz, reformator zdrowia, dietetyk, kierujący owym ośrodkiem, i leczący pacjentów. Dodajmy, że w używaniu masła orzechowego gustowali - zarówno Elvis Presley – na kanapkach z dodatkiem bekonu i banana; jak i Ernest Hemingway – na kromkach chleba i przykrytego krążkami cebuli. W 1971 r. – Apollo 14 - wyprawiając się na księżyc astronauta Alan Shepard zabrał ze sobą słoik tego masła.

To zdrowotne smarowidło weszło najpierw do kultury żywieniowej Amerykanów ( wydają na nie 800 mln dolarów rocznie) i Holendrów, a następnie trafiło do domów na całym świecie. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera białka, witaminy B 3 i E, magnez, kwas foliowy, błonnik, argininę i antyoksydanty. Ale nie każdy producent tego masła stosuje najlepsze metody produkcji – w małych przetwórniach liczy się jakość i dobór surowca – najlepiej ekologicznego; w wielkich fabrykach ważny jest przerób olbrzymich mas i niski koszt dzięki dodawaniu tanich składników. Oto przykładowe tzw. wypełniacze, jako dodatki w klasycznych i najczęściej spotykanych masłach orzechowych: olej słonecznikowy, margaryna pod kryptonimem tłuszcz roślinny utwardzony, tłuszcz palmowy, glukoza i sól, a samych orzechów 65 – 81%. Amerykańskie normy wymagają minimum 90%.

Trzeba więc czytać etykiety i wybierać masła ze 100% zawartością orzechów! Te smarowidła dobrej jakości powinny mieć w składzie wyłącznie orzechy, nic więcej. Nie ma żadnego rozsądnego uzasadnienia dla stosowania jakichkolwiek dodatków. Masło orzechowe bez cukru i konserwantów spokojnie może mieć roczny termin przydatności do spożycia.

W „Ekogramie” czyste gramy

Przykładem doskonałości jest firma „Ekogram” spod Krakowa, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, która to firma od 10 lat stosuje metodę bliższą dawnym sanatoryjnym rygorom, a może nawet technice Azteków, zaś jej ekologiczne produkty podbiły rynek EKO. Dlaczego?

Wyjaśnia właściciel przedsiębiorstwa, eksperymentator ( ale i zapalony youtubowy edukator )Pan Michał Pelc: -„ Nasze masło orzechowe, przygotowane jest wyłącznie z prażonych orzechów. Nie zawiera więc soli, oleju, cukru czy innych dodatków. Składa się wyłącznie z orzechów. Jest naturalne i nieprzetworzone. Dlatego warto włączyć masło orzechowe do codziennego menu. Z racji wartości odżywczych masło orzechowe polecane jest wszystkim aktywnym fizycznie, sportowcom (wyczynowym, jak i amatorom), a także każdemu, kto prowadzi zdrowy tryb życia. Wysoka zawartość białka pozytywnie wpływa nie tylko regenerację naszych mięśni po wyczerpującym treningu, ale i na ich wzrost. Pasta z orzechów ziemnych, polecana jest również osobom będącym na diecie wegańskiej jako czynnik wyrównania w sytuacji zrodzonej z braku w tej diecie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Dieta odchudzająca na maśle orzechowym

Masło orzechowe mogą również bez przeszkód spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Mimo jego wysokiej kaloryczności, już zaledwie 2 łyżeczki pasty ( 40 g), pozwala wyeliminować uczucie głodu na przeszło 2 godziny.

Orzechy ziemne, a co za tym idzie i masło orzechowe, to naturalny wspomagacz dla naszego ciała i mózgu. Z tego właśnie powodu powinno ono na stałe zagościć w naszym śniadaniowym, i nie tylko śniadaniowym menu. Masło orzechowe, to naturalny i smaczny dodatek do pieczywa, tostów, koktajli, wafli ryżowych i zbożowych, niezliczonej ilości deserów, naleśników, owsianek, a nawet ciast czy sosów. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi daniami. Każdy pomysł na użycie pasty orzechowej jest dobry i zależy wyłącznie od naszej kreatywności”.

Pod hasłem masło orzechowe vel pasta orzechowa mieści się cała rodzina obejmująca przerobione orzechy: włoskie, laskowe, kokosowe, ziemne, nerkowca, plus sezam i migdały. Wszystkie są „lekami roślinnymi” (cytując doktora Kellogga ), są bardzo pożywnym jedzeniem, a przy rozmaitych dietach to wręcz zbawienne uzupełnienie.

Jest jeden wyjątek w jednorodności, a chodzi o smarowidło wieloskładnikowe - hit Targów Natura Food 2018, słusznie nagrodzony złotym medalem w kategorii produkt ekologiczny, ochrzczone nazwą „Słodki Sen”.

Słodki sen bez cukru

Wspomina Pan Michał Pelc: -„Powstał bez żadnych ograniczeń. Jak w słodkim śnie. Zresztą, czy dobry skład i jeszcze lepszy smak, nie brzmi też jak marzenie senne? SŁODKI SEN to nasza pasta daktylowo-laskowo-kakaowa. 100 proc. ekologicznych składników, bez dodatku cukru. Słodyczy dodają wyłącznie daktyle, nie jest za słodka, smak jest w mojej ocenie idealne zbilansowany. Klienci pokochali tę „senną” kompozycję”.

Czytając ofertę liczącą 260 pozycji – w czym 99% ma certyfikat EKO – nie można pominąć masła ghee, pozycji też znajdującej się maślanym nurcie, czyli o prawie stuprocentowym maśle, określanym przez Hindusów mianem „najdoskonalszego tłuszczu świata” i jako „dar bogów”.

Hymn do masła ghi

Trzymając się prozdrowotnej tematyki warto poznać prawie stuprocentowe masło, często występujące pod indyjskim określeniem ghee lub ghi. W czasie klarowania i filtrowania usuwa się 17,5 % składników, czyli kazeinę i wodę. Zostaje czysty tłuszcz zawierający witaminy, kwas pantotenowy, beta karoten, niacynę, retinol. Ta prastara technika wynaleziona 4 tys. lat p.n.e. i wywodzi się z ajurwedy (= wiedza o życiu). W rytuałach wedyjskich istnieje nawet „Hymn do ghi”.

Pan Michał Pelc wyjaśnia dlaczego warto wprowadzić bio masło ghee do codziennej diety: -„Jest zdecydowanie zdrowsze od margaryny i olejów rafinowanych , przez co jest co raz bardziej doceniane w codziennej kuchni. Ghee ma bardziej wyrazisty, a jednocześnie bardziej delikatny smak niż tradycyjne masło. Pozbawione pochodzących z mleka substancji stałych, nie zawiera laktozy i kazeiny. Staje się prawdziwym, czystym tłuszczem, dzięki temu mogą je spożywać osoby uczulone lub nietolerujące białek mlecznych. W ajurwedycznej kuchni (hinduskiej) uważane za produkt odmładzający.

Kawa turbo lub kuloodporna na śniadanie?

Znakomicie znosi wysokie temperatury w czasie smażenia ( punkt dymienia 252 st. C.). Dodaje niepowtarzalnego aromatu smażonym potrawom. Jest składnikiem oryginalnego przepisu na kawę „kuloodporną” (bulletproof coffee). Wolne od laktozy i kazeiny to świetna alternatywa dla osób z ich nietolerancją”.

Trafiło do książek „Smak szczęścia” i „Smak miłości” Pani Agnieszki Maciąg – znanej popularyzatorki zdrowego tryby życia, pisarki, modelki, aktorki, dziennikarki i aktywnej blagierki. Jej wielce sugestywna opinia:

-„Masło klarowane (czyli ghee) jest w kuchni ajurwedyjskiej absolutną podstawą zdrowego, sattwicznego (najlepszego dla ciała, umysłu i ducha) gotowania. Dzisiaj już nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego! Przyrządzam na nim niemal wszystkie potrawy, które wymagają tłuszczu (z wyjątkiem pieczenia), niezależnie od tego w jakim stylu danego dnia gotuję”.

A ponieważ Polacy coraz bardziej stawiają na jakość i smak to takie produkty z historią sięgającą starożytności cieszą się coraz większym wzięciem. Dają zdrowie i urodę. A kawa turbo, zwana kuloodporną, silniejszy napęd.

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ