01 października 2019

Wybór patelni do naleśników

Kategoria: Aktualności

Naleśniki to jedno z najlepszych dań oferowanych na śniadanie (lecz nie tylko) i to zarówno w wariancie słodkim, jak i słonym. Nie ma nic złego w udaniu się do knajpy na tego typu posiłek, lecz czy nie lepiej, a często i smaczniej przygotować go samemu? Oczywiście, jeśli posiadamy odpowiednią patelnię. Czym się kierować w trakcie jej zakupu?

Wybór patelni do naleśników

Dostępne formy

Różnice między patelniami zaczynają się od formy, a ściślej ich:

  • kształtu,
  • wielkości,
  • poziomu wysokości ścianek.

Każda osoba to indywidualne preferencje kulinarne, więc warto mieć to na uwadze dobierając parametry patelni pod siebie.

Kształt

Najczęściej można spotkać się z patelniami okrągłymi, których domeną są tradycyjne naleśniki. Te w kształcie koła są przyjazne w przygotowaniu, szczególne dla początkujących adeptów sztuki gotowania. Jeśli jednak marzy nam się stworzenia bardziej wyszukanych konfiguracji omawianego jedzenia, to przydadzą się patelnie kwadratowe. Prócz naleśników można w nich też przygotować inne dania, chociażby te inspirowane orientalną kuchnią wschodu.

Warto też wspomnieć o patelniach w formie serc, czy małych pojedynczych kształtów, dzięki którym można wiele małych naleśników za jednym razem. Można oczywiście dyskutować nad tym, czy drugi z wymienionych wyżej wariantów można traktować jako faktyczny przyrząd naleśnikowy, co nie zmienia faktu, że ma on sporo uroku, który z pewnością docenią młodsi.

Patelnia do naleśników Graphite 25 cm marki Ambition. Źródło: Dajar

Wymiary

Zajmijmy się teraz wielkością patelni do naleśników. W domu wystarczy, aby jej średnica utrzymywała się na poziomie 25-30 centymetrów, mowa tu o parametrach standardowych. Uważa się, że nie może ona przekraczać 40, inaczej zaistnieją problemy z umieszczeniem sprzętu na kuchence (pamiętajmy o tym, że ludzie mają różne jej rodzaje). Istnieją oczywiście patelnie dedykowane o przekraczających normy rozmiarach, lecz są to produkty specjalistyczne.

Dyskusyjną kwestią są małe patelnie, czyli te ze średnicą poniżej 20 centymetrów. Zdecydowanie się na nią pozwala na przyrządzanie mniejszych naleśników przeznaczonych dla dzieci albo takich nadających się jako nieduże danie brane do pracy, czy na uczelnie.

Poziom wysokości ścianek

Niskie ścianki patelni ułatwiają przerzucanie naleśników na drugą stronę, co ma również związek z ich płaską budową. Z kolei te ze ściankami wyższymi są niejako złotym środkiem dla ludzi, którzy taką patelnię chcą też wykorzystywać do przygotowywania innych dań.

źródło: artykuł sponsorowany
Kari
2019-10-01
Która z patelni na zdjęciu jest do naleśników? Bo coś mi nie pasuje...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ