Ogromne zapotrzebowanie na hiszpańskie szparagi
Grenada odpowiada za 70% z 10 tys. hektarów przeznaczonych na uprawę szparagów w hiszpańskim regionie Andaluzji.

Uprawa tego warzywa jest tradycją w prowincji i objęta jest Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG). Jednak w ostatnich latach coraz więcej producentów w regionie postanowiło rozpocząć produkcję szparagów, co może zagrozić uprzywilejowanej pozycji prowincji na międzynarodowym rynku.
W 2019 r. eksport 12,92 tys. ton szparagów uprawianych w Granadzie wygenerował 36 milionów euro, czyli 84% ogółu w Andaluzji. Liczba ta stanowi 70% produkcji Granady.
Według najnowszego raportu, wywóz tego warzywa osiągnął w tym roku rekordowy poziom 15,5 tys. ton, a więc ponad dwukrotnie więcej niż w 2012 r. W rzeczywistości, podczas gdy eksport podwoił się, ceny spadły o połowę. W 2015 r. Kilogram szparagów kosztował około 2na euro, ale cena ta znacznie zmalała w ostatnich kampaniach, bo do 1,12 euro. Cena ta nie rekompensuje wysokich kosztów produkcji tego warzywa.
Komentarze