19 listopada 2019

W stronę LEADERSHIP na rynku badań laboratoryjnych w Polsce

Kategoria: Artykuły z czasopisma

Wiedza i świadomość konsumentów rośnie. Chcą kupować produkty nie tylko spełniające restrykcyjne normy prawne, ale także wymagania bezpieczeństwa, jak również niewpływające negatywnie na środowisko. w dostarczaniu towarów wysokiej jakości przedsiębiorcom pomagają akredytowane laboratoria przygotowujące badania dla biznesu.

W stronę LEADERSHIP na rynku badań laboratoryjnych w Polsce

Kompleksowe wsparcie profesjonalnych usług laboratoryjnych i doradczych jest istotne już na etapie przygotowania inwestycji, kiedy przedsiębiorstwo musi sporządzić raport oddziaływania danego przedsięwzięcia na środowisko, przeprowadzić badania dotyczące jakości gleby i wód gruntowych czy wykonać ocenę ryzyka zdrowotnego. Także na późniejszym etapie działalności, zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, firmy muszą monitorować swoje działania mogące prowadzić do degradacji środowiska naturalnego.


Rodzaje badań

Badania laboratoryjnie mają szczególne znaczenie dla producentów żywności. Można je podzielić na te, które związanie są z procesem technologicznym oraz te dotyczące wytwarzanych w produkcji odpadów. W pierwszym przypadku należy sprawdzać nie tylko gotowe produkty, ale również – a może przede wszystkim – surowce wykorzystywane do ich wytwarzania. Analizy fizykochemiczne, oferowane przez laboratoria JARS SA, obejmują m.in. badania zawartości tłuszczu, konserwantów, alergenów, witamin, substancji słodzących czy mikotoksyn oraz, także wymagane przez prawo, badania wartości odżywczej.


Bez wprowadzania w błąd

Przepisy dotyczące znakowania żywności mają na celu przede wszystkim zapewnienie konsumentom prawa do podejmowania świadomych wyborów w trakcie dokonywania zakupów. Informacje pojawiające się na etykietach żywności nie mogą pod żadnym pozorem wprowadzać konsumenta w błąd, w szczególności co do właściwości środka spożywczego (jego charakteru, składu, ilości, trwałości, kraju pochodzenia czy metody wytwarzania/ produkcji, itd.). Informacje dotyczące żywności nie mogą także sugerować, że dany środek spożywczy posiada szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie same właściwości. Przykładem naruszenia przepisów może być zapis „bez cholesterolu”, widoczny np. na etykiecie oleju rzepakowego. Zapis ten sugeruje, że dany olej wyróżnia się na tle innych olejów dostępnych na rynku, podczas gdy żaden olej pochodzenia roślinnego nie zawiera cholesterolu. Tego typu zapisy są niedopuszczalne i prawnie zabronione. Zgodnie z prawem etykiety środków spożywczych muszą być rzetelne, jasne, czytelne i zrozumiałe dla konsumenta.


Co na opakowaniu?

W przypadku żywności opakowanej, na etykiecie/opakowaniu muszą obowiązkowo znajdować się m.in. następujące informacje: nazwa żywności, wykaz składników, składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, ilość określonych składników, ilość netto, data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, dane podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze, instrukcja użycia, informacja o wartości odżywczej oraz w określonych przypadkach informacja na temat kraju lub miejsca pochodzenia produktu. Mówiąc o kraju lub miejscu pochodzenia produktu należy mieć na uwadze, że od 1 kwietnia 2020 roku, w sytuacji, gdy na etykiecie bądź opakowaniu będzie podany kraj lub miejsce pochodzenia danego środka spożywczego i gdy nie będzie on taki sam jak kraj lub miejsce pochodzenia jego podstawowego składnika, wówczas trzeba będzie obowiązkowo podać również kraj lub miejsce pochodzenia tego podstawowego składnika lub wskazać, że jego pochodzenie jest inne niż pochodzenie danego środka spożywczego. Podstawowy składnik jest to, ogólnie rzecz ujmując, składnik, który stanowi więcej niż 50% danego środka spożywczego, lub który jest na ogół kojarzony przez konsumenta z nazwą tego środka spożywczego.

– Każdy produkt wprowadzony do obrotu musi spełniać określone wymagania dotyczące jego bezpieczeństwa i jakości, wynikające z obowiązujących aktów prawnych i dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) – podsumowuje Mateusz Kirzyński, wiceprezes zarządu JARS SA. – Nasze laboratoria świadczą usługi badawcze na każdym etapie ich produkcji. Dzięki temu nasi klienci nie muszą się martwić o te zagadnienia, tylko mogą skupić się na procesach kluczowych dla ich działalności.

x

Opracowanie: Liliana Kaniuch

x

Artykuł dostępny również w magazynie "Kierunek Spożywczy" 4/2019.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ