04 grudnia 2019

Subway w ogniu krytyki – chodzi o wykorzystywane przez firmę kurczaki

Kategoria: Aktualności

Europejskie organizacje zajmujące się ochroną zwierząt biją na alarm i zarzucają sieci Subway korzystanie z mięsa kurczaków hodowanych w niehumanitarnych warunkach.  Zainicjowana dzisiaj międzynarodowa kampania ma przekonać firmę do wprowadzenia wyższych standardów dobrostanowych na fermach będących dostawcami sieci.

Subway w ogniu krytyki – chodzi o wykorzystywane przez firmę kurczaki

Organizatorem akcji jest koalicja Open Wing Alliance, reprezentowana w Polsce m.in. przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Łącznie w kampanię zaangażowanych jest 18 organizacji z 13 krajów. Od dzisiaj na dedykowanej stronie internetowej można podpisać petycję do sieci Subway. 

– W globalnej polityce odpowiedzialności społecznej Subwaya podkreślone zostało, że bezpieczeństwo i jakość żywności wynikają bezpośrednio z tego, w jaki sposób zwierzęta są hodowane, transportowane i zabijane. Tymczasem kurczaki serwowane klientom europejskich lokali sieci to szybkorosnące brojlery, których hodowla odbywa się w skandalicznych warunkach  – mówi Maria Madej, Specjalistka ds. kampanii biznesowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki – Uważamy, że klienci Subwaya powinni mieć świadomość, skąd pochodzi mięso oferowane przez tę sieć i będziemy ich o tym informować w ramach kampanii – dodaje.

Aktywiści wskazują na szereg problemów związanych z hodowlą brojlerów, których mięso serwowane jest w lokalach sieci. Wykorzystywane są w niej rasy powstałe w wyniku wieloletniej selekcji genetycznej, której celem było stworzenie ptaka rosnącego do jak największych rozmiarów w możliwie najkrótszym czasie. W wyniku tego kurczaki przybierają na masie w ekstremalnym tempie – gdyby porównać to do rozwoju człowieka, 5-latek ważyłby 150 kg. Skutkuje to licznymi chorobami, m.in. metabolicznymi, układu krążenia, czy będących końcowym produktem mięśni. Powszechnym zjawiskiem na tego rodzaju fermach jest też kalectwo – ptakom pękają kości pod ciężarem własnego ciała, a wiele z nich nie potrafi samodzielnie podnieść się z ziemi, jeśli upadnie. 

Kolejnym problemem jest zbyt duże zagęszczenie na fermach – na każdego kurczaka przypada powierzchnia wielkości kartki A4. Dla zwierząt oznacza to wysokie stężenie amoniaku i innych szkodliwych gazów w powietrzu, zranienia i obrażenia w wyniku wzajemnego przepychania i dziobania, a przede wszystkim brak możliwości ekspresji naturalnych zachowań. Dla ludzi – zagrożenie związane ze stosowaniem antybiotyków. Według ustaleń NIK aż 70% hodowców stosuje antybiotyki, a w przypadku kurczaków odsetek ten jest jeszcze wyższy –  82%.

Wspomniane problemy są przyczyną powstania tzw. European Chicken Commitment – międzynarodowego porozumienia, w ramach którego firmy zobowiązują się m.in. do zmniejszenia zagęszczenia na fermach oraz rezygnacji z tzw. ras szybkorosnących. Sygnatariusze muszą też zapewnić kurom większy dostęp do naturalnego światła i grzęd oraz odejść od metod uboju sprawiających zbędny ból, czyli np. wprowadzić ogłuszanie gazowe zamiast elektrycznego. Do tej pory decyzję o poprawie dobrostanu brojlerów podjęło ok. 200  firm, w tym m.in. giganci branży spożywczej tacy jak Unilever, Danone Nestlé, Dr. Oetker i Frosta, sieci Marks & Spencer i IKEA, supermarket Frisco.pl czy międzynarodowe korporacje cateringowe Sodexo, Elior Group i Procuratio. 

– Subway od dwóch lat nie chce wprowadzić zmian na terenie Europy, jednocześnie podwyższając standardy dobrostanowe dla restauracji w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Naszym zdaniem świadczy to nie tylko o niekonsekwencji lub wręcz hipokryzji – to także sygnał, że klienci w naszej części świata nie są traktowani przez firmę z odpowiednim szacunkiem. Mamy nadzieję, że w toku kampanii uda nam się udowodnić, że dla konsumentów w Europie temat warunków hodowli kurczaków jest istotny – podsumowuje Maria Madej.

Więcej informacji na temat kampanii oraz petycję do sieci znaleźć można na stronie www.otwarteklatki.pl/subway.

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ