21 stycznia 2020

Szybki sposób na karnawałowe party: te przekąski zrobisz w ekspresowym tempie!

Kategoria: Aktualności

Karnawał już rozpoczęty, a zatem startuje sezon na różnego rodzaju domówki, podczas których nie może zabraknąć odpowiedniego menu. Najpopularniejsze są przekąski w stylu finger food, czyli na jeden kęs. Nie wymagają wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a jedynie minimum nakładu pracy. Co jeszcze sprawdzi się na karnawałowym stole? Przedstawiamy przepisy na ekspresowe menu.

Szybki sposób na karnawałowe party: te przekąski zrobisz w ekspresowym tempie!

Sprytny sposób na szybkie party

Organizując karnawałową imprezę, warto pamiętać o tym, że mamy się przede wszystkim dobrze bawić. Po wyczerpujących przygotowaniach do świąt dobrze jest przyrządzić proste przekąski z małą ilością składników. Dyżurnymi daniami na karnawałowe party mogą być m.in. smakowita sałatka z burakami, bruschetty z kabanosami i mozzarellą oraz mini roladki z szynką JBB. Ich przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 20 minut! Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.

Sałatka z burakami

Składniki:

Schab biały Masarnia u Józefa JBB

Burak 1 szt.

Pomarańcza 1 szt. (lub mandarynki)

Garść orzechów włoskich

Szpinak

Siemię lniane - dwie łyżki

Składniki na dressing:

2 łyżki oliwy

łyżka octu balsamicznego

łyżka miodu

łyżeczka przyprawy piernikowej

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraka oraz pomarańczę ugotuj na parze, a po ostudzeniu obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w małe plasterki. To samo zrób ze Schabem białym Masarnia u Józefa JBB. Wszystkie plastry włóż do miski i wymieszaj ze szpinakiem, orzechami, siemieniem lnianym, a górę posyp skruszonymi orzechami. Całość polej dresingiem.

Sposób przygotowania:

Podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pasztet. Wszystko razem zasmaż i rozdrobnij. Przestudzony farsz rozsmaruj na płacie ciasta francuskiego, następnie zwiń w roladę. Pokrój na ok. 2 cm paszteciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni ok. 30 minut.

2. Bruschetty z kabanosami i mozzarellą

Składniki:

Bagietka

Oliwki zielone

Zielone pesto

Kabanosy JBB

Mozzarella

Parmezan

Suszone pomidory

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokrój na kawałki o grubości około 2 cm. Posmaruj zielonym pesto. Oliwki, kabanosy, mozzarellę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż wszystkie składniki na bagietce. Posyp po wierzchu startym parmezanem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 5 minut, do rozpuszczenia mozzarelli.

3. Mini roladki z tortilli z szynką JBB

Składniki:

Szynka Szefa Masarni u Józefa JBB

8 plasterków wędzoka ustrzyckiego JBB

2 tortille

6 plasterków żółtego sera

Ketchup lub sos pomidorowy pikantny

Tymianek

parmezan

Sposób przygotowania:

Tortille posmaruj ketchupem/sosem, posyp tymiankiem, na to daj ser i szynkę JBB. Zwiń w ruloniki i pokrój na plastry ok. 2 cm grubości. Posyp parmezanem i zapiecz w 180°C przez ok. 20 minut

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ