Walentynkowa kolacja we włoskim stylu: makaron na trzy sposoby
Przed nami Walentynki. Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór z drugą połówką? Oczywiście wspólną kolację! Oprócz świec, kwiatów i nastrojowej muzyki, warto zadbać o smakowite menu. Na tę okazję doskonale sprawdzą się dania z makaronu. Przedstawiamy kilka przepisów na walentynkową kolację we włoskim stylu.

Walentynkowe menu
Makaron kojarzy się przede wszystkim ze słoneczną Italią, która słynie z wyśmienitej, domowej kuchni pełnej miłości. Można z niego wyczarować wiele unikalnych potraw, zadowalających nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Prosty w przygotowaniu, urozmaicony ulubionymi składnikami stanowi przepis na wyborną kolację z ukochaną osobą. Z czym najlepiej go podać? Wypróbuj nasze trzy sprawdzone przepisy na walentynkowe menu
z makaronem w roli głównej.
Makaron z szynką z beczki i kozim serem
Składniki:
200 g szynki z beczki JBB
150 g makaron penne
80 g koziego sera
mały słoiczek suszonych pomidorów
kilka łyżek czerwonego pesto
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente. Szynkę z beczki pokrój w kostkę, a suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Szynkę podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do ugotowanego makaronu. Dodaj do tego kilka łyżek pesto i suszone pomidory. Na górę zetrzyj kozi ser. Zapiekaj ok. 15 minut w 180°C.
Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem
Składniki:
makaron kokardki 100 g
boczek z beczki JBB 200 g
śmietanka 30% 200 ml
2 ząbki czosnku
białe wino 50 ml
tarty parmezan
kilka łyżek zielonego groszku
sól, pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Boczek podsmaż na odrobinie oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek, dolej wino i zredukuj. Dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek. Podawaj z ugotowanym makaronem oraz tartym parmezanem.
Makaron z szynką z beczki i brokułami
Składniki:
200 g szynki z beczki JBB
400 g makaronu penne
kilka różyczek ugotowanego brokuła al dente
300 ml śmietany 18%
70 g sera z niebieską pleśnią
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Na odrobinie oliwy podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę, dorzuć pokrojoną cebulę oraz rozdrobiony czosnek. Całość podsmaż aż zarumieni się cebulka. Dodaj śmietanę i podgrzewaj chwilę, następnie dodaj kawałki sera z niebieską pleśnią. Sos przemieszaj do momentu, kiedy ser ładnie się rozpuści, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej brokuł i makaron.
Komentarze