Partner serwisu
10 lutego 2020

Walentynkowa kolacja we włoskim stylu: makaron na trzy sposoby

Kategoria: Aktualności

Przed nami Walentynki. Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór z drugą połówką? Oczywiście wspólną kolację! Oprócz świec, kwiatów i nastrojowej muzyki, warto zadbać o smakowite menu. Na tę okazję doskonale sprawdzą się dania z makaronu. Przedstawiamy kilka przepisów na walentynkową kolację we włoskim stylu.

Walentynkowa kolacja we włoskim stylu: makaron na trzy sposoby

Walentynkowe menu

Makaron kojarzy się przede wszystkim ze słoneczną Italią, która słynie z wyśmienitej, domowej kuchni pełnej miłości. Można z niego wyczarować wiele unikalnych potraw, zadowalających nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Prosty w przygotowaniu, urozmaicony ulubionymi składnikami stanowi przepis na wyborną kolację z ukochaną osobą. Z czym najlepiej go podać? Wypróbuj nasze trzy sprawdzone przepisy na walentynkowe menu
z makaronem w roli głównej.

Makaron z szynką z beczki i kozim serem

Składniki:

200 g szynki z beczki JBB

150 g makaron penne

80 g koziego sera

mały słoiczek suszonych pomidorów

kilka łyżek czerwonego pesto

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente. Szynkę z beczki pokrój w kostkę, a suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Szynkę podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do ugotowanego makaronu. Dodaj do tego kilka łyżek pesto i suszone pomidory. Na górę zetrzyj kozi ser. Zapiekaj ok. 15 minut w 180°C.

Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem

Składniki:

makaron kokardki 100 g

boczek z beczki JBB 200 g

śmietanka 30% 200 ml

2 ząbki czosnku

białe wino 50 ml

tarty parmezan

kilka łyżek zielonego groszku

sól, pieprz

oliwa

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente. Boczek podsmaż na odrobinie oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek, dolej wino i zredukuj. Dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek. Podawaj z ugotowanym makaronem oraz tartym parmezanem.

Makaron z szynką z beczki i brokułami

Składniki:

200 g szynki z beczki JBB

400 g makaronu penne

kilka różyczek ugotowanego brokuła al dente

300 ml śmietany 18%

70 g sera z niebieską pleśnią

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa do smażenia

sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Na odrobinie oliwy podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę, dorzuć pokrojoną cebulę oraz rozdrobiony czosnek. Całość podsmaż aż zarumieni się cebulka. Dodaj śmietanę i podgrzewaj chwilę, następnie dodaj kawałki sera z niebieską pleśnią. Sos przemieszaj do momentu, kiedy ser ładnie się rozpuści, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej brokuł i makaron.

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ