Rodzaje cukru: który cukier jest zdrowszy?
Cukier jest produktem, który od lat obrasta mitami. Obecnie w wielu mediach powiela się stereotypy o szkodliwości cukru, przedstawiając sacharozę jako czynnik wpływający negatywnie na zdrowie człowieka. Czy takie postrzeganie jest słuszne? Rodzaje cukru – sprawdź, który cukier jest zdrowszy.

Czym jest cukier?
Cukier to potoczna nazwa sacharozy, czyli substancji używanej głównie jako składnik słodzący. Nazwa używana jest często w połączeniu – cukry proste – czyli nazwa węglowodanów występujących naturalnie w pokarmach. Warto wiedzieć, że kiedyś w cukry w obiegowym użyciu oznaczały ogólne określenie na węglowodany. W powszechnej opinii panuje podział klasyfikujący cukry jako produkty niezdrowe, z kolei cukry proste występujące na przykład w owocach jako fruktoza uznawane są przez dietetyków jako bardziej zdrowe dla organizmu. Sprawdźmy w takim razie, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje cukrów.
Biały cukier
Biały cukier jest chyba najpowszechniejszą formą sacharozy występujący w formie drobnych cząsteczek. Posiada słodki smak i służy głównie jako składnik słodzący dania oraz inne produkty. Znamy go doskonale pod postacią sypkich drobinek, zmielonych kryształków jako cukier puder przyjmujący strukturę proszku oraz jako uformowanych kostek cukru, używanych głównie do herbaty i kawy. Cukier biały wytwarzany jest w procesie rafinacji, głównie z buraków. Nie posiada zapachu. W 100 gramach cukru białego znajdziemy 99,8 g węglowodanów. Wartość energetyczna w 100 g wynosi 399 kalorii. Dla zobrazowania – 100 g to połowa szklanki. Sprawdź więcej szczegółów związanych z białym cukrem – https://uczymyjakslodzic.pl/abc-cukrow-przewodnik-po-rodzajach-cukrow/
Cukier trzcinowy
Cukier trzcinowy to popularny brązowy cukier. Bardzo często używa się go do deserów, potraw (popularny w kuchni indyjskiej) oraz drinków, ponieważ nadaje łączonej substancji wyjątkowy smak. Jest równie kaloryczny co cukier biały, ale charakteryzuje się delikatnych zapachem karmelu. Wytwarzany jest z trzciny cukrowej. Cukier trzcinowy wykorzystuje się w kuchni w formie nierafinowanej.
Cukier kokosowy
Cukier kokosowy jest stosunkowo młodym produktem na rynku. Używany zwykle jako alternatywa dla cukru białego, głównie przez zwolenników wyrobów ekologicznych. Cukier kokosowy zwany jest również cukrem palmowym, ponieważ wyrabia się go kwiatostanów palmy kokosowej. Przybiera postać zbitego proszku i granulek. Charakteryzuje się lekkim posmakiem kokosowym oraz karmelowym. Notuje również nieco mniejszą kaloryczność od cukru białego – 377 kcal na 100 g – różnice są więc prawie niezauważalne.
Odpowiedzialne spożywanie cukrów
Trzeba wiedzieć, że odpowiedzialne spożywanie cukrów nie szkodzi. Cukier pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji i spożywany z umiarem i w odpowiednich okolicznościach będzie wręcz potrzebny do zdrowego, zbilansowanego trybu życia. Pamiętajmy, by używać cukru jako źródła energii – przed czekającą nas nauką, przed uprawianiem sportu, ciężką pracą. Wtedy cukier pomoże nam odpowiednio funkcjonować! Należy jednak unikać nadmiernego spożywania cukrów jako słodkich przekąsek, które w niekontrolowany sposób spowodują nadwyżkę kaloryczną, która utrzymywana długotrwale, w konsekwencji może prowadzić do otyłości.
Komentarze