Partner serwisu
14 kwietnia 2020

Aminokwasy w żywności - co o nich powinniśmy wiedzieć

Kategoria: Aktualności

Kwasy aminokarboksylowe, powszechnie znane jako aminokwasy to materiały budulcowe w organizmie, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju. Należą do związków organicznych i dzielą się na niebiałkowe oraz białkowe, przy czym te drugie na endogenne oraz egzogenne. Jaka jest ich rola? I co sprawia, że przy układaniu diety są wskazywane przez specjalistów jako obowiązkowy element zdrowego odżywiania?

Aminokwasy w żywności - co o nich powinniśmy wiedzieć

Ich znaczenie w dietetyce

Jak zostało wspomniane, aminokwasy to związki organiczne, co oznacza, że mają pochodzenie zwierzęce. W związku z tym układanie diety, która polega na ograniczeniu spożywania lub całkowitym wykluczeniu mięsa, wiąże się z koniecznością osobnego przyjmowania aminokwasów. Odgrywają one znaczącą rolę w poprawnym funkcjonowaniu i prawidłowym rozwoju organizmu. Działają wówczas jako zamiennik mięsa, którego brak (a dokładnie zawartych w nim składników) może powodować zaburzenia w procesach syntezy białek ustrojowych.

Wyróżnia się m.in. ich podział na endogenne i egzogenne. Do tego pierwszego typu zaliczane są wszystkie te związki organiczne, które produkowane są przez organizm człowieka. Z kolei drugi rodzaj to te, które są niezbędne, ale muszą być dostarczane wraz z pokarmem.

Aminokwasy, jako analog mięsa – rola poszczególnych związków w organizmie

1. Leucyna w znaczącym stopniu wpływa na szybką regenerację mięśni i kości oraz uniemożliwia rozpad białek mięśniowych w wyniku aktywności fizycznej lub stresu. Może też wpływać na przyspieszenie utraty tkanki tłuszczowej oraz uczestniczy w syntezie hormonu wzrostu.

2. Lizyna to z kolei aminokwas, który może wpływać na szybsze i efektywniejsze wchłanianie się wapnia. Bierze także udział w odbudowywaniu tkanek i w rozwoju chrząstek oraz ścięgien. Ponadto z jej udziałem wytwarzana jest karnityna, która to z kolei może wpływać na metabolizm tłuszczów. Działanie lizyny to także ochrona przed nawrotami opryszczki na wardze lub narządach płciowych.

3. Fenyloalanina bierze udział w procesie wytwarzania adrenaliny. Jej niedobór w organizmie może się przekładać na poczucie nieustającego zmęczenia, pogorszonego samopoczucia, a nawet problemów z pamięcią.

4. Jednym z aminokwasów, które w organizmie ludzkim ma niezwykle szerokie działanie jest treonina. Dzięki swoim właściwościom wspomaga działanie układów nerwowego, odpornościowego, krążenia, a także może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie wątroby. Treonina ma swój udział również w budowie kości, mocnego szkliwa oraz przyczynia się do szybkiego gojenia się ran.

Źródło poszczególnych aminokwasów

Wspomniane wyżej związki organiczne to oczywiście tylko część, które można znaleźć w wielu produktach żywieniowych. Te przytoczone znajdują się m.in. w wołowinie, tuńczyku, indyku, krewetkach, ale także parmezanie, migdałach, czy fasoli. Niemniej chcąc uzupełnić swoją dietę o niezbędne aminokwasy warto zapoznać się z ofertą Exeller. Produkty tej marki to skrupulatnie dobrane składniki, które idealnie zaspokajają potrzeby organizmu dostarczając mu wszystkie niezbędne elementy.

 

 

źródło: artykuł sponsorowany
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ