Zróżnicowany stan zasiewów warzyw
Jak wynika z danych zaprezentowanych przez GUS, w bieżącym sezonie stan zaawansowania siewów warzyw gruntowych jest bardzo zróżnicowany w poszczególnych regionach kraju.
Na znacznej części kraju, do siewu warzyw gruntowych przystąpiono w III dekadzie marca 2020 roku, a ich zaawansowanie w tym czasie było w granicy podobnej do zeszłorocznego. Część rolników opóźniła siewy oraz wysadzanie rozsad warzyw z uwagi na występujące pod koniec minionego miesiąca spore obniżki temperatury, a także na towarzyszące im nadmierne przesuszenie gleby.
W zależności od rejonu kraju oraz rodzaju i uwilgotnienia gleb, zaobserwowano różnorodne warunki dla wschodów roślin warzywniczych, przy czym w większości były one niekorzystne. W związku z tym, aby przyspieszyć ich wschody i zatrzymać wilgoć w glebie na wielu plantacjach uprawy przykryto agrowłókniną. Spory wzrost temperatury, mający miejsce w drugiej połowie kwietnia, sprzyjał wschodom i wegetacji warzyw gruntowych, jednak postępująca susza ogranicza rozwój roślin.
Jednakże przebieg warunków atmosferycznych, a w szczególności opady będą miały decydujący wpływ na dalszą wegetację upraw rolnych i ogrodniczych.
Komentarze