Partner serwisu
26 maja 2020

Czym zastąpić glutaminian sodu?

Kategoria: Aktualności

Tak złej opinii jak glutaminian sodu nie ma chyba żaden inny dodatek do żywności. I to mimo, że jest dopuszczony przez Unię Europejską do użytku w przemyśle spożywczym, zatem nie jest traktowany jako substancja szkodliwa. Zamiast walczyć o dobre imię, łatwiej znaleźć zamienniki bogate w kwas glutaminowy.

Czym zastąpić glutaminian sodu?

Sól monosodowa kwasu glutaminowego to substancja od dawna znana w kuchni, zwłaszcza dalekowschodniej. Jest dodatkiem do żywności, którego głównym zadaniem jest wzmacnianie smaku i zapachu potraw. Umożliwia to duża zawartość kwasu glutaminowego odpowiedzialnego za tzw. smak Umami. Umami jest uznawane za piąty smak i stanowi dopełnienie czterech podstawowych – słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego.


Glutaminian sodu (E 621, MSG) wchodzi dziś w skład większości przetworzonych produktów żywnościowych. Bez niego trudno sobie wyobrazić dania instant, sosy, przekąski typu chipsy czy wędliny. Można jednak spróbować zastąpić glutaminian monosodowy w produkcji spożywczej innymi produktami, które nie mają „złej prasy”, a posiadają bogatą zawartość kwasu glutaminowego.


Podstawowym surowcem zastępującym E621 w przemyśle spożywczym są ekstrakty drożdżowe.  Występują one w postaci proszku lub pasty i są produktami naturalnymi. Uzyskuje się je w kontrolowanym procesie autolizy komórek drożdżowych. Są bogate w węglowodany oraz białka. Zawierają również witaminy i inne substancje odżywcze. Mogą pełnić różne funkcje w produkcie finalnym np.
- wzmacniać i dopełniać smak potrawy
- maskować niepożądany aromat
- służyć jako naturalny barwnik.


Kolejną grupą produktów mogącą zastąpić glutaminian sodu są wszelkiego rodzaju ekstrakty warzywne lub inne naturalne ekstrakty. Wiele produktów spożywczych zawiera sporo kwasu glutaminowego. Wysoką zawartością naturalnie występującego glutaminianu monosodowego charakteryzują się takie produkty spożywcze jak:
- parmezan
- dojrzałe pomidory
- rośliny strączkowe
- wodorosty
- owoce morza
- grzyby.


Ekstrakty warzywne stanowią aktualnie drugą najlepszą alternatywę dla stosowania MSG w produkcji spożywczej. Są produktami całkowicie naturalnymi, co w dobie „czystej etykiety” ma kolosalne znaczenie.
Przy wszystkich zaletach produktów mogących zastąpić glutaminian sodu należy pamiętać że żaden z nich nie jest ani tak wydajny, ani tak tani jak on sam. Ponadto najnowsze badania wykazują, że jego spożywanie w normalnych ilościach nie niesie za sobą żadnych negatywnych skutków.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ