Partner serwisu
11 sierpnia 2020

Większa produkcja warzyw gruntowych

Kategoria: Aktualności

Jak wynika ze wstępnych szacunków zaprezentowanych przez GUS, całkowita produkcja warzyw gruntowych wyniesie 4,1 mln t, a zatem będzie większa niż rok wcześniej o 6%.

Większa produkcja warzyw gruntowych

W związku z tym, prawdopodobnie wyższa będzie produkcja wszystkich podstawowych gatunków podstawowych gatunków warzyw gruntowych, przy czym wyjątek stanowią tutaj pomidory gruntowe. Niemniej częste opady deszczu w następnych miesiącach, a także zmienna pogoda sprzyjały wzrostowi roślin, chociaż obserwowało się słabsze kwitnienie i wiązanie owoców. Poza tym, na plantacjach notuje się brązowienie, żółkniecie i usychanie dolnych liści.

Niemniej w tym roku zbiory kapusty szacuje się na 900 tys. t, marchwi na 700 tys. t., cebuli na 580 tys. t, buraków na 290 tys. ton, pomidorów na 240 tys. t, ogórków na 220 tys. ton, a kalafiorów na 200 tys. t. Całkowitą produkcję pozostałych gatunków warzyw ocenia się na 900 tys. ton.

Ostateczna wysokość zbiorów będzie zalezała jednak od dalszego przebiegu warunków atmosferycznych oraz występowania chorób i szkodników.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ