Partner serwisu

Na "Utrzymaniu Ruchu"

Kategoria: VI Konferencja Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym

Utrzymanie ruchu jest jednym z kluczowych elementów pozyskania jakości i smakowitości produktów – powiedział Andrzej Olkowski (Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich) podczas otwarcia 6. edycji konferencji „Utrzymanie ruchu w przemyśle spożywczym” 20-21 lutego 2014 w Lublinie.

Na "Utrzymaniu Ruchu"

Jednym z tematów konferencji są nowoczesne narzędzia wspierające UR. Artur Markowski, zastępca dyrektora browaru Perła (firma jest Honorowym gospodarzem konferencji) zaprezentował wykorzystywany w lubelskim zakładzie system Aretics T7, który pozwala na zarządzanie pracą w działach UR. Dyrektor przedstawił strukturę systemu i jego zadania, wśród których wymienił planowanie i harmonogramowanie, optymalizację magazynu części zamiennych, analizę kosztów: – Dążymy do zgromadzenia w jednym miejscu informacji o urządzeniach, o ich parametrach – wyjaśniał.


„Perła” wykorzystuje również Proficy Historian – system archiwizacji danych: – Chcemy zbierać parametry procesowe, żeby nadzorować krytyczne punkty procesu, jak i rejestrować wszystkie alarmy pojawiające się w maszynie.


Jak zaznaczył Artur Markowski, firma jest na początku drogi optymalizacji. Równocześnie dyrektor przedstawił plany browaru w tym zakresie, co jest szczególnie ważne wobec ubiegłorocznego zwiększenia mocy produkcyjnych w browarze. Dzięki inwestycjom wzrosły one do 1,7 mln hektolitrów.


W dwudniowej konferencji organizowanej przez BMP i magazyn Agro Przemysł bierze udział ponad 220 przedstawicieli m.in. browarów, mleczarni, producentów soków, słodyczy. W programie m.in. tematyka efektywności energetycznej, eksploatacji urządzeń, debata: „Utrzymywać w ruchu znaczy zarabiać” czy wycieczka techniczna do browaru Perła.
 

Zdjęcie: BMP

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ