Wiem co piję. SOKI 100% - potwierdzamy fakty, obalamy mity
Coraz bardziej świadomi wartości pewnych składników, częściej zwracamy uwagę na skład produktów. Czego dowiemy się czytając etykietę soku 100% i co te informacje oznaczają?
O tym, co zawiera w sobie sok 100% opowiadają dietetyk Aneta Łańcuchowska, dr Jarosław Markowski z Instytutu Ogrodnictwa oraz dr Sylwia Skąpska z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Czytając skład soku 100% TYMBARK dowiemy się, że wyprodukowany został z zagęszczonego soku, że jest pasteryzowany i bez dodatku cukru. Co więcej, szklanka soku do śniadania równa jest porcji owoców lub warzyw. Co to wszystko znaczy? Pojęcia te wyjaśniają eksperci:
Soki 100% nie zawierają sztucznych dodatków – FAKT
Cechą soków stuprocentowych jest to, że nie zawierają żadnych niepotrzebnych dodatków smakowych czy zapachowych, ani konserwantów. Pijąc je, możemy mieć pewność, że czujemy oryginalny smak i zapach owoców oraz warzyw, z których zostały wyprodukowane a do naszego organizmu trafiają wszystkie zawarte w nich składniki odżywcze. – Aby wraz z parą wodną nie tracić aromatu soku, oddziela się go w próżni i zagęszcza, aby następnie dodać ponownie do soku. Dzięki temu w produkcie zachowane zostają naturalne walory smakowe i zapachowe charakterystyczne dla użytych owoców i warzyw – tłumaczy dr Sylwia Skąpska z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Co więcej, soki 100% są pasteryzowane, nie ma więc potrzeby konserwowania ich chemicznie. – W Polsce i całej Unii Europejskiej zabronione jest dodawanie do soków barwników, aromatów, konserwantów zatem soki 100% TYMBARK są w pełni naturalnym produktem – dodaje ekspert.
Zagęszczony sok nie jest naturalny – MIT
Wiele soków 100% to soki odtworzone, czyli otrzymane z soków zagęszczonych. Czy to oznacza, że są mniej zdrowe? NIE. – Sok zagęszczony otrzymuje się przez delikatne odparowanie wody z soków bezpośrednich z owoców lub warzyw. Sam proces zagęszczenia ma dwa cele. Pierwszy z nich to utrwalenie produktu – zagęszczony sok przechowywany w odpowiednich warunkach nie ulega zepsuciu. Drugi, to zmniejszenie jego objętości (nawet 6-krotnie) w celu usprawnienia magazynowania oraz transportu – wyjaśnia dr Jarosław Markowski, ekspert z Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców Instytutu Ogrodnictwa. – Aby otrzymać sok 100%, do koncentratu – czyli soku zagęszczonego, trzeba dodać dokładnie tyle samo wody, ile wcześniej usunięto – zaznacza. Dzięki takiemu zabiegowi, soki owocowe 100% dostępne są na sklepowych półkach przez cały rok, a nie jedynie w okresie zbiorów owoców i tuż po nich. Co ciekawe, marka Tymbark nie tylko produkuje soki, ale też sama tworzy koncentraty z lokalnych owoców. Wśród nich są koncentraty z jabłek, porzeczek, wiśni oraz aronii.
Do soków 100% nie dodaje się cukru – FAKT
Na terenie całej Unii Europejskiej soki 100% NIE są dosładzane, a ich smak i barwa są w pełni naturalne. Swój słodki, wyjątkowy smak soki owocowe 100% TYMBARK zawdzięczają jedynie cukrom naturalnie występującym w owocach, zktórych są zrobione. Są to głównie fruktoza i glukoza w różnych proporcjach w zależności od rodzaju i odmiany owoców. – Warto wiedzieć, że w grudniu 2011 roku Komisja Europejska podjęła decyzję o całkowitym zakazie dodatku cukru do soków owocowych. Regulacje unijne i polskie w tym zakresie są bardzo restrykcyjne, a ich przestrzeganie przez producentów w Polsce kontroluje Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK) stworzony przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). W ramach kontroli DSK kontrolowane są wszystkie soki dostępne na rynku polskim, dzięki czemu jakość wyrobów jest regularnie sprawdzana – podkreśla dr Jarosław Markowski.
Szklanka soku 100% stanowi 1 z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców – FAKT
-Jedna z pięciu porcji owoców i warzyw to równowartość średniej wielkości owocu lub warzywa, takiego jak jabłko czy marchewka, lub kilku mniejszych sztuk drobniejszych owoców typu truskawki, czereśnie, winogrona. Oprócz świeżych warzyw i owoców porcję stanowi także szklanka owocowego lub warzywnego soku 100% – mówi Aneta Łańcuchowska, dietetyk z Poradni Dietetycznej „hälsa”. – Często nie mamy czasu, żeby sięgnąć po owoc czy warzywo, szklanka soku 100% jest w takim wypadku doskonałym rozwiązaniem.
Źródło: MSLGROUP