Strrrrasznie smaczne przysmaki – Halloween z JBB
Koniec października zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim miłośnicy imprez tematycznych coraz więcej czasu poświęcają na przygotowania do Halloween. Wszystko musi być przecież dopięte na ostatni guzik – dekoracje, przebrania, a także – co równie ważne – dania inspirowane mrocznymi motywami lub nawiązujące do charakterystycznych symboli z popularnych filmów grozy.

Nieodłącznym motywem każdego Halloween jest dynia, zwłaszcza wycięta na kształt upiornej postaci. Towarzyszą jej zawsze duchy, czarownice, potwory oraz oczywiście pająki, które budzą postrach zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci.
Składniki:
- szynka biebrzówka Masarnia u Józefa JBB
- żółty ser
- masło lub serek śmietankowy
- chleb tostowy
- pomidorki koktajlowe
- prażone pestki z dyni
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od chleba – możesz go przypiec w tosterze, a następnie posmarować masłem lub serkiem śmietankowym.
2. Na chleb połóż plasterki szynki.
3. Kolejną warstwą będzie ser, w którym należy wyciąć nożem oczy, nos i buzię. Małe kółeczka możesz zrobić za pomocą słomki do napojów.
4. Oczy lub nos możesz dodatkowo wykonać z pomidorka koktajlowego lub prażonych pestek dyni, które również idealnie nadają się do stworzenia brwi.
Nasze pajączki wprawdzie nie są straszne, ale na pewno zadbają o to, aby spotkanie z bliskimi było naprawdę smaczne.
Składniki:
- 6 cielaszków JBB
- 200 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 opak. ciasta na pizzę
- bazylia suszona
- pieprz, sól
- oliwa
- oliwki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Cielaszki, pieczarki, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na patelni z odrobiną oliwy.
2. Z ciasta na pizzę wytnij koła o średnicy naczyń do zapiekania, w których będziesz tworzyć pajączki oraz paski, z których później uformujemy nogi pajączków.
3. Naczynia do zapiekania napełnij pozostałym ciastem na pizzę. Nałóż farsz, przykryj wyciętym wcześniej kawałkiem ciasta i uformuj nóżki pająka.
4. Całość posmaruj rozmąconym jajkiem. Zapiekaj około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
5. Po upieczeniu udekoruj pajączki, wycinając z czarnych oliwek oczy.
Raz, dwa, trzy, straszysz Ty! Jeśli nie wiecie, kogo wybrać do zabawy, nasze paluszki wskażą odpowiednią osobę.
Składniki:
- parówki bananowe JBB
- tortilla
- ketchup
Sposób przygotowania:
1. Natnij parówki, tak jak na zdjęciu.
2. Tortillę pokrój na paski o szerokości ok. 1-2 cm.
3. Każdą z parówek "zabandażuj" w powstały pasek i na końcu zepnij wykałaczką.
4. Tył powstałych palców polej ketchupem.
Komentarze