Partner serwisu
Tylko u nas
01 czerwca 2023

OBAWY ŚWIERSZCZA FILIPA - O zastosowaniu owadów w produkcji żywności

Kategoria: Artykuły z czasopisma

Szok i niedowierzanie oraz grafiki przedstawiające pszczółkę Maję zatroskaną losem świerszcza Filipa to reakcja polskich konsumentów na nowości legalizacyjne w zakresie pozyskiwania i wprowadzania do obrotu produktów pochodzących z owadów.

OBAWY ŚWIERSZCZA FILIPA - O zastosowaniu owadów w produkcji żywności

Zmiany w przepisach prawnych dotyczące wprowadzania do obrotu nowej żywności pociągnęły za sobą wnioski o zatwierdzenie. Rzeczywistość, w której powszechnie postrzega się Filipa jako przekąskę, przyszła zapewne szybciej niż jego przyjaciele mogliby przypuszczać. Od 2021 roku, kiedy to wydano pierwsze zezwolenie na wprowadzenie do obrotu na terenie Unii Europejskiej owadów jadalnych, obserwujemy rozwój producentów w tym właśnie kierunku, przy jednoczesnym „oswajaniu” konsumentów z nowymi składnikami żywności. Nie można wszak wykluczyć, że poszukiwanie alternatyw dla mięsa nie doprowadzi do sytuacji, w której surowce pozyskiwane z owadów staną się solidnym ogniwem w łańcuchu zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego ludzi.
Według doniesień owady gościły na stołach już w czasach starożytnych, i mimo, że w średniowieczu nie podzielono preferencji do ich spożywania, powróciły na europejskie stoły w XX wieku. Szacuje się, że aktualnie włączane są regularnie do diety przez co najmniej 2 miliardy ludzi, a w literaturze opisano dotychczas ponad 2 tysiące gatunków owadów, które uznaje się za jadalne.

 

Owady w UE
Do 31 grudnia 2017 r. całe owady mogły być wprowadzane do obrotu w celach żywieniowych jedynie w części państw członkowskich UE. Wybrane gatunki z zastrzeżeniem metod ich pozyskiwania i przetwarzania akceptowane były m.in. na rynkach: belgijskim, brytyjskim czy holenderskim. Nie oznacza to jednak, że żywność z owadów może być wprowadzona swobodnie na rynki pozostałych krajów UE.
Z uwagi na fakt, że nie przedstawiono dotychczas wystarczających dowodów na to, że insekty były spożywane w ilościach znaczących w okresie przynajmniej ostatnich pięćdziesięciu lat, od stycznia 2018 owady i ich części mogą być wprowadzane na rynki państw członkowskich jako nowa żywność.
Nowa żywność to żywność i jej składniki, które nie były spożywane powszechnie w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r., kiedy to weszły w życie pierwsze przepisy w sprawie nowej żywności w UE. Jej definicja obejmuje m.in. produkty pozyskiwane z nowych źródeł czy wytworzone za pomocą nowych technologii i procesów produkcyjnych, a także wyroby tradycyjnie spożywane poza UE.

 

Owady jako nowa żywność
Nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii Europejskiej pod warunkiem, że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu. Wykaz ten znajdziemy w załączniku do rozporządzenia 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r., ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności. W wykazie tym znajdują się aktualnie cztery gatunki owadów uznawanych za jadalne i których bezpieczeństwo zastosowania w produkcji żywności zostało ocenione przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Są to:
•    mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – suszone larwy oraz larwy w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej;
•    pleśniakowiec lśniący (Alphitobius diaperinus) – larwy w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej;
•    szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) – mrożona, suszona i sproszkowana;
•    świerszcz domowy (Acheta domesticus) – mrożony, suszony i sproszkowany.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ