Partner serwisu
08 grudnia 2020

Utrzymanie Ruchu dzisiaj i jutro

Kategoria: XII Konferencja Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym, 8-9 grudnia 2020 ONLINE

Pierwszego dnia Konferencji Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym wygłoszone zostały prezentacje w tematyce niezawodności w UR, zdalnego monitoringu czy strategii utrzymania ruchu w nowoczesnym przedsiębiorstwie.

 

Utrzymanie Ruchu dzisiaj i jutro

Wystąpienie Wojciecha Mączyńskiego (WoMa Solution) z referatem wprowadzającym: “Strategia utrzymania ruchu w nowoczesnym przedsiębiorstwie” rozpoczęło część merytoryczną konferencji. Prelegent podkreślał m.in. rolę benchmarku oraz właściwie przygotowanej i aktualizowanej strategii.


"Strategia to ogólny program działalności wydziału ukierunkowany na wykorzystanie potencjału produkcyjnego i zasobów dla osiągnięcia zamierzonych celów." – mówił Wojciech Mączyński.

Panel I – Najlepsze rozwiązania w UR – rozpoczął Łukasz Wołoszyn z firmy Endress+Hauser Polska sp. z o.o., który zaprezentował nowe możliwości sprawdzania urządzeń pomiarowych bez przerywania procesu.

“Weryfikacja jest czynnością polegającą na sprawdzeniu lub przetestowaniu urządzenia w celu ustalenia i udokumentowania, że przepływomierz nadal pracuje zgodnie ze specyfikacją producenta i żadne istotne zmiany nie miały wpływu na pomiar” – zaznaczał Łukasz Wołoszyn.

Tomasz Wlazło z ABB Sp z o.o. wygłosił prezentację o zdalnym monitoringu układów napędowych. Prelegent omówił m.in. urządzenia łączności umożliwiające zdalny podgląd i monitorowanie, którymi są m.in.: NETA-21 oraz Urządzenie do monitorowania niezawodności RMDE.

“Urządzenie RMDE ułatwia instalację NETA-21 na już zainstalowanych napędach. Zawiera dwa lub cztery moduły NETA i umożliwia podłączenie maksymalnie 18 lub nawet 36 napędów. Szafa zawiera urządzenia NETA-21, modem oraz czujniki środowiskowe umożliwiające rejestrowanie zmierzonych wartości temperatury otoczenia i wilgotności." – wyjaśnił Tomasz Wlazło.

“Mikroprzestoje na produkcji. Detekcja i ich optymalizacja” – to tytuł referatu Piotra Kańki (ANT Sp. z o.o.).

“Dzisiejsze firmy FMCG szukają rozwiązań, które poprawią wydajność ich procesów i przynosząc tym samym oszczędności. Masowa produkcja stała się bardziej złożona. Liczba jednostek SKU stale rośnie, a rozmiar pojedynczej serii zmniejsza się, co wymaga jeszcze większej niezawodności w planowaniu i wykonywaniu produkcji” – mówił Piotr Kańka.

 

UR dzisiaj i jutro

Panel drugi konferencji rozpoczął Rafał Grabicki ze SteriPACK Medical Poland (“Jak to się robi w farmacji...?).

“Dobra Praktyka Produkcyjna (DPP), Dobra Praktyka Wytwarzania (GMP) – to zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej, zwłaszcza w branży farmaceutycznej, spożywczej oraz innych obszarach działalności gospodarczej. Zasady DPP zapewniają wysoką jakość i czystość materiałów użytych do produkcji danego wyrobu oraz pełną kontrolę nad pochodzeniem, jakością surowców i całym procesem produkcyjnym. Stosowanie tych zasad podnosi poziom bezpieczeństwa produktów konsumenckich” – tłumaczył Rafał Grabicki.

“Przemysł 4.0 w praktycznym ujęciu” – kolejna prezentacja, z którą wystąpił Jacek Łobodziec z ifm electronic sp. z o.o. Prelegent przedstawił rodzaje czujników procesowych, takich jak: czujnik temperatury TCC, czujnik ciśnienia PM, czujniki przepływu, czujniki analityczne LDL.

Zamykającą prezentacją pierwszego dnia konferencji było wystąpienie: “Utrzymanie ruchu nastawione na niezawodność – zarządzanie parkiem maszynowym w środowiskuRCM”, które wygłosił Tomasz Lewicki z ZT "KRUSZWICA" S.A. T.Lewicki przedstawił analizę efektywności stosowania współczesnej koncepcji utrzymania ruchu, jaką jest UR ukierunkowane na niezawodność (ang. Reliability Centered Maintenance – RCM). Pierwsza część prezentacji to założenia oraz komponenty programu RCM,  część druga – analiza efektywności oraz przedstawienie działania strategii RCM na przykładzie Zakładów Tłuszczowych Kruszwica.

***

XII Konferencja Naukowo-Techniczna Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym odbywa się w dniach 8-9 grudnia 2020 w formule online. Organizatorem wydarzenia jest firma BMP Sp. z o.o. – wydawca magazynu Kierunek Spożywczy oraz portalu kierunekspozywczy.pl. Rolę Honorowego Gospodarza konferencji pełni Browar PINTA.W ramach dwudniowego spotkania zaplanowane są 4 panele tematyczne oraz referat wprowadzający. Na koniec wydarzenia odbędzie się wirtualna wycieczka po Browarze PINTA.

 

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ