Arcyksiążęcy Browar w Żywcu Gospodarzem Honorowym
Arcyksiążęcy Browar w Żywcu został Gospodarzem Honorowym tegorocznej edycji Jesiennego Spotkania Browarników. Jubileuszowa XX edycja odbędzie się 18-20 września 2023 w Wiśle.
Arcyksiążęcy Browar w Żywcu
Żywiecki browar jest kontynuatorem tradycji stworzonej w Żywcu w 1856 roku przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. To z inicjatywy i na terenie jego majątku powstał jeden z najnowocześniejszych w owym czasie na terytorium Galicji browar. Dziś, ze zdolnościami produkcyjnymi sięgającymi 5,4 miliona hektolitrów piwa rocznie, jest on największym zakładem Grupy Żywiec i jednym z najnowocześniejszych browarów w Europie.
O tym, jaką wagę przykłada się tu do jakości produktów i procesów technologicznych najlepiej świadczą liczne certyfikaty potwierdzające szczególną dbałość o systemy zarządzania: jakością (zgodny z wymaganiami normy ISO 9001:2015), środowiskowego (zgodny z wymaganiami normy ISO 14001:2015), bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami FSSC 22000 i bezpieczeństwem i higieną pracy (zgodny z wymaganiami normy PN 18001:2004 oraz normy OHSAS 18001:2007).
Sztandarowym piwem żywieckiego browaru pozostaje niezmiennie od początku jego istnienia Żywiec, marka znana i uznana nawet w czasach PRL-u, kiedy stanowiła jeden z naszych hitów eksportowych, a dla Polaków — synonim trudno osiągalnego, a niekiedy wręcz nieosiągalnego luksusu.
***
Do udziału w konferencji zaprasza organizator – firma BMP, wydawca magazynu “Kierunek Spożywczy” i portalu branżowego: www.kierunekspożywczy.pl oraz Gospodarze Honorowi: Browar Zamkowy Racibórz oraz Arcyksiążecy Browar w Żywcu z Grupy Żywiec.
Komentarze