Sobota, 22 lipca 2017 r.

Imieniny: Marii, Magdaleny KONTRAST

bps_2017 biuro targów monachijskich
Partner serwisu:

Mariusz Dudek: nasze piwo jest bardziej rzemieślnicze niż to z browarów „rzemieślniczych”

Kategoria: Z życia branży
15.05.2017

– Jeżeli chodzi o warunki produkcji i stosowane metody to myślę, że nasze piwo jest bardziej rzemieślnicze niż to produkowane w browarach „rzemieślniczych” – mówi Mariusz Dudek, prezes Browaru Zamkowego w Raciborzu.

 

– Ze względu na skalę może nie nazywałbym naszego piwa rzemieślniczym. W zeszłym roku sprzedaliśmy prawie 50 tys. hl. Jest to skala dosyć duża. Jednak ze względu na tradycyjne metody produkcyjne, których używamy, określiłbym nasze piwo jako bardziej rzemieślnicze niż te, które powstaje w niektórych browarach rzemieślniczych, gdzie używa się nowoczesnych metod, np. automatyki – tłumaczy Mariusz Dudek. – W Browarze Zamkowym nie wykorzystujemy automatyki. Pracą maszyn sterują ludzkie ręce i mózg, a nie komputer. Tymczasem w niektórych małych browarach rzemieślniczych czy restauracyjnych są gotowe programy, a procesem warzenia steruje komputer. U nas wszystko robi człowiek – podsumowuje.

 

Rozmawiał Adam Wita

 

Obszerny wywiad z prezesem Mariuszem Dudkiem i fotoreportaż z Browaru Zamkowego w Raciborzu ukazał się w ostatnim numerze kwartalnika "Kierunek Spożywczy"

 

Galeria Browar Zamkowy w Raciborzu

 

artykuły powiązane

NAJNOWSZY NUMER

POLUB NA FACEBOOKU


Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.