Kurczak Wielkopolski Konspol w marynacie pomarańczowej z batatami i szalotkami
Oto idealny przepis, który wprowadzi magię świąt na Twoim stole. Przygotuj to danie i podziel się nim ze swoimi bliskimi, aby wspólnie delektować się wyjątkowym smakiem.
Składniki:
- 1 tuszka Kurczaka Wielkopolskiego Konspol
- 4 cebulki szalotki
- 4 pomarańcze
- 1 batat
- Sól i pieprz, do smaku
- Rozmaryn, do smaku
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka goździków
- Olej, do smarowania formy
Marynata:
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę, mieszając miod, sok z cytryny, sos sojowy, przeciśnięty czosnek, paprykę, cynamon i suszony rozmaryn. Umyj kurczaka, osusz, a następnie natrzyj go wewnątrz i na zewnątrz przygotowaną marynatą. Przykryj i odstaw na noc do lodówki. Natrzyj formę do zapiekania olejem i ułóż w niej kurczaka. Polej kurczaka pozostałą marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około pół godziny. W międzyczasie umyj dokładnie pomarańcze, obierz szalotki i bataty. Pokrój bataty na grube słupki, a główkę czosnku przekrój na połowę. Jedną pomarańczę nakłuj wykałaczką, wsuń do niej goździki i pokrój na kawałki, drugą pomarańczę pokrój w plastry. Wyciśnij sok z pozostałych pomarańczy. Po pierwszych 30 minutach pieczenia, dodaj do formy z kurczakiem warzywa i owoce. Skrop całość olejem i polej sokiem z pomarańczy. Piecz jeszcze około 60 minut, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Komentarze